Nieuws

Zorginstelling: Almeerse kinderen met psychiatrische problemen staan in de kou

today24 juli 2023 24

Achtergrond
share close

Tientallen Almeerse kinderen met psychiatrische problemen worden niet behandeld, terwijl ze wel hulp nodig hebben. Bij acht van hen is er sprake van een spoedeisende situatie. Dat zegt Alexander Haffmans van Palet Flevoland. Deze stichting helpt kinderen met een bovengemiddeld IQ die last hebben van depressies, angsten of bijvoorbeeld gedragsproblemen.

Op dit moment behandelt de stichting zo’n 85 Almeerse kinderen en tieners. Maar 50 anderen die ook zijn aangemeld, kunnen niet worden geholpen. Palet moet hen weigeren omdat de instelling voor die groep geen vergoeding krijgt van de gemeente.

Kinderen kunnen nergens anders terecht
Volgens bestuurder Haffmans blijft het grootste deel van de jonge gedupeerden nu onthouden van zorg, omdat het erg moeilijk is om hen onder te brengen bij andere hulpverleningsinstanties. Dat komt omdat de doelgroep met een hoog IQ vraagt om een specifieke behandeling. Bovendien hebben sommigen al bij meerdere zorginstellingen aangeklopt, maar heeft dat onvoldoende geholpen.

Het is overigens niet de eerste keer dat deze kwestie aan de orde komt. In mei schreven tientallen ouders van hoogbegaafde kinderen hierover al een brandbrief aan de gemeente. Omdat de situatie daarna niet is opgelost, vraagt de stichting de gemeenteraad nu om hulp. Die bespreekt het na de zomervakantie.

Geen contract betekent geen geld en geen zorg
De achtergrond van het probleem zit in een samenwerking van Palet Flevoland met een andere zorginstelling. Tot januari 2023 werkte Palet namelijk als onderaannemer onder hoofdaannemer Family Supporters. Hierdoor had Palet Flevoland indirect een contract met de gemeente Almere en kreeg het geld uit het stadhuis voor de zorg die het leverde.

Maar sinds januari 2023 is de samenwerking tussen de twee aannemers verbroken en daardoor heeft Palet ook geen contract meer met de gemeente. Dit heeft tot gevolg dat de gemeente niet betaalt voor de hulpverlening aan de 50 kinderen die ná 1 januari bij Palet zijn aangemeld.

Wethouder Roelie Bosch wil niet bij Omroep Flevoland op deze kwestie reageren. Zij stelde zich eerder op het standpunt dat de betrokken kinderen en tieners zich kunnen melden bij andere hulpverleners, die wel een contract met de gemeente hebben.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Bekijk hier de weekendagenda van Almere

Naar een buurtcamping, een expositie, zandkastelenfestival of open dagen van oude landbouw machines? Bekijk hier wat er allemaal te doen is dit weekend in Almere. 1. Buurtcamping Almere Haven Wanneer: Vrijdag 21 juli t/m zondag 23 juli Waar: Jutterstrand Entree: Kosten voor campingplekje Dit weekend wordt het grasveld bij het Jutterstrand in Haven omgetoverd tot een pop-up camping. Iedereen uit de buurt is welkom voor spelletjes, lekker eten, dansen of bingo. Het team […]

today21 juli 2023 35


0%