Nieuws

Van zwart schaap naar de eredivisie: Dit is de weg naar de top van Almere City

today12 juni 2023 101

Achtergrond
share close

Almere City FC is bezig aan het beste seizoen ooit. Deze zondag kan er in Drenthe historie worden geschreven tijdens de return van de finale van de play-offs tegen FC Emmen. De eerste finalewedstrijd werd dinsdagavond in Almere met 2-0 gewonnen: bij winst, gelijkspel of zelfs een kleine nederlaag (één doelpunt verschil) promoveert Almere City voor de eerste keer in de clubhistorie naar de eredivisie.

Voetballen op het hoogste niveau is een langgekoesterde wens, waar jarenlang naartoe gewerkt is. Het begon in de jaren negentig met het plan van de gemeente Almere om een hoofdklasser uit Amsterdam naar de stad te halen.

Zwarte Schapen
Oud-wethouder Henk Smeeman stond aan de wieg van dat plan, dat onderdeel was van een topsportvisie. “Zwarte Schapen, daar is de geschiedenis natuurlijk allemaal mee begonnen”, vertelt Smeeman. “De bedoeling was dat we een topsportcentrum zouden gaan bouwen waar een aantal sporten onderdeel van zouden uitmaken. Een daarvan, misschien wel de belangrijkste, was voetbal.”

En dus werd in 1994 voetbalclub De Zwarte Schapen uit Amsterdam gevraagd om naar Almere te verhuizen. De club, die op dat moment onder leiding van oud-international Johnny Rep stond, voetbalde op dat moment in de zondag hoofdklasse. “De Zwarte Schapen zijn hier dus komen spelen en ondertussen zijn wij begonnen om de naam wijzigen naar FC Omniworld en tegelijkertijd te proberen om een licentie te krijgen om betaald voetbal te gaan spelen. Dat is een langdurige en moeizaam operatie geweest”, aldus Smeeman

FC Omniworld

In 1997 werd de naam van De Zwarte Schapen veranderd in Sporting Flevoland. In 2000 werd gekozen voor de naam FC Omniworld naar het gelijknamige sportcomplex dat nog gebouwd moest worden in Almere Poort. De gemeente stopte uiteindelijk 27 miljoen euro in de plannen, maar het voetbalstadion in Almere Poort kwam er uiteindelijk niet.

“Er waren verkiezingen”, vertelt Smeeman. “Leefbaar Almere heeft toen de verkiezingen gewonnen met het verhaal dat de voetballers werden betaald met gemeenschapsgeld. Die zijn toen gaan formeren en als eerste is toen het Omniworld-verhaal gesneuveld.”

Gouden Gids Divisie
Omdat de gemeente zich in 2002 distantieerde van de plannen voor betaald voetbal moest de club door met investeerders en sponsoren. Vanuit de bedrijven Ruitenheer, Midreth en Kroonenberg kwamen de financiële middelen om door te gaan. FC Omniworld maakte in augustus 2005 zijn debuut in het betaald voetbal met als thuisbasis het Mitsubishi Forklift-Stadion op het Fanny Blankers Koen Sportpark. De club sloot het eerste seizoen in de Gouden Gids Divisie af op de 19e plaats, met 29 punten.

Almere City FC
Vanaf het seizoen 2010/11 ging de club Almere City FC heten. De club is op dat moment helemaal in handen gekomen van Lesley Bamberger, de eigenaar en directeur van de Kroonenberg Groep. In seizoen 2014/15 wint de club voor het eerst in de historie een periodetitel. In seizoen 2017/18 haalde Almere City FC voor het eerst de finale van de play-offs en was het dicht bij promotie naar de eredivisie. Uiteindelijk werd toen verloren van De Graafschap, waardoor het feest niet doorging.

Zondag kan het gaan gebeuren voor de Almeerse club. Een ambitie die de gemeente in de jaren negentig al uitsprak kan dan werkelijkheid worden. “Toen we ermee begonnen was dit natuurlijk wel waar naar gestreefd werd. Een club in de Eredivisie met de nodige uitstaling voor de stad, zowel zakelijk als maatschappelijk. Het is een lang voortraject geweest maar ik hoop dat vervolg minstens even langdurig is”, aldus Smeeman.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Fans onthalen Almere City FC rond middernacht bij thuiskomst

De nieuwe eredivisionist Almere City FC is groots onthaald in Almere. De fans namen daarmee een voorproefje op de officiële huldiging die vandaag zal plaatsvinden op de Esplanade. In Emmen was er maar plek voor 375 Almeerse supporters, waardoor een groot aantal fans de wedstrijd in Almere op de televisie heeft gekeken. De spelers van Alex Pastoor werden opgewacht door meer dan duizend supporters die beschikten over het nodige vuurwerk. […]

today12 juni 2023 202


0%