Nieuws

Speciaal jeugdtraject voor windsurfers in Almere bestaat tien jaar: ‘We hebben al twee wereldkampioenen getraind’

today13 september 2023 41

Achtergrond
share close

In Almere Haven bestaat het speciale jeugdtraject voor windsurfers van RTC tien jaar. Wat begon als een regionale afdeling voor jonge windsurfers, is uitgegroeid tot de enige regionale tak voor jeugdsporten waar talenten vanuit heel Nederland komen om te trainen. Een hele prestatie volgens Robbert-Jan van Velzen, windsurfcoach bij RTC.

Bij het RTC kunnen windsurfers zich op verschillende gebieden ontwikkelen. Zo heb je bijvoorbeeld het windsurfen waarbij je over water glijdt en het windfoilen waarbij je boven water vliegt. Volgens Van Velzen is het belangrijk dat hierbij wordt stilgestaan. “We vinden het wel bijzonder dat we al zo lang bestaan. Vergelijkbare trajecten wereldwijd die al zo lang bestaan, zijn op twee handen te tellen. In Nederland zijn wij sowieso het enige traject dat jeugd-windsurfers begeleidt.”

Terugblik
Van Velzen blikt terug op de afgelopen tien jaar. “We zien dat het traject van RTC de basis biedt voor jonge windsurftalenten tussen de 13 en 19 jaar. Daaruit kunnen wereldtoppers ontstaan. Zo hebben we bijvoorbeeld de Almeerse windsurfer Max Castelein die vorig jaar wereldkampioen werd op het WK Windfoilen onder de 21 jaar. En een paar weken geleden won Luuc van Opzeeland, die een paar jaar bij ons getraind heeft, nog goud op het WK Windfoilen.”

Ook vertelt hij erg trots te zijn op het aanzien dat RTC wereldwijd heeft als het gaat om windfoilen. “We dachten dat we niet zoveel invloed hadden in het buitenland, maar we blijken toch belangrijker dan we dachten. Op het windsurfen winnen we vaak goud op de Olympische Spelen, dat is voor andere landen een reden om naar ons te luisteren. Zo bleken wij het belangrijkste zetje te geven op het gebied van windfoil-leveranciers en hebben we de internationale standaard hierin meebepaald.”

Hoop op langer
Alles wat ze de afgelopen tien jaar hebben meegemaakt, zorgt ervoor dat Van Velzen nog veel meer talenten wil begeleiden. “We zijn met zijn allen hartstikke blij met het tienjarig jubileum en hopen dat we dit nog veel langer mogen doen.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Basisscholen gaan de strijd aan tegen textielafval

Tien basisscholen in Almere doen mee aan de Textiel Race die van 18 september tot en met 12 oktober gehouden wordt. Op de basisschool Shri Ganesha was maandagochtend de aftrap van het project. De school die aan het eind van de rit de meeste spullen heeft verzameld wint een geheel verzorgde schoolreis naar wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. Oude truien, sokken, schoenen, gordijnen of een oude handdoek, kunnen op nieuw gebruikt […]

today12 september 2023 42


0%