Nieuws

Gemeenteraad praat opnieuw over toekomst kasteel: woningbouw of niet?

today13 december 2023 12

Achtergrond
share close

at moet er gebeuren met de grond rondom Kasteel Almere? Daarover praat de gemeenteraad donderdag tijdens de Politieke Markt. De afgelopen maanden leken er ontwikkelingen te zijn in het dossier, maar vooralsnog ligt het kasteel erbij als een ruïne. Vorig jaar september kocht projectontwikkelaar BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling de grond met het plan om daar woningen te realiseren. Maar dat gaat niet door.

De bouw van het kasteel startte in 2000, maar werd in 2002 stilgelegd, waarna het langzaam maar zeker veranderde in een ruïne. Jarenlang was het kasteel eigendom van Gravin BV, zij hebben sindsdien niets gedaan met de grond en het bouwwerk. BPD, onderdeel van de Rabobank, wilde daar in 2022 verandering in brengen door de grond te kopen. De gebiedsontwikkelaar wilde ongeveer 850 woningen op het terrein realiseren. De gemeente heeft in het verleden woningbouw op het gebied afgewezen, maar liet destijds weten in gesprek te willen gaan met de ontwikkelaar.

BPD is vorig jaar een reserveringsovereenkomst aangegaan met de huidige eigenaar van het kasteel, Gravin B.V. Deze overeenkomst liep tot uiterlijk 1 november. Tot die tijd moest de gemeente Almere in gesprek gaan over het bestemmingsplan en de huidige beleidskaders. Dat is niet gebeurd en daarom heeft BPD de reserveringsovereenkomst niet verlengd. Het kasteel is nog steeds van Gravin BV.

College in gesprek met de raad

Het college van burgemeester en wethouders wil tijdens de Politieke Markt van komende donderdag de herontwikkeling van de kasteellocatie bespreken. Gespreksonderwerpen zijn onder meer of het mogelijk moet worden om woningbouw toe te staan in het gebied en hoe de raadsleden denken over voorwaarden bij de ontwikkeling van de locatie. Moet er bijvoorbeeld een recreatief-toeristische functie verplicht worden gesteld aan toekomstige projectontwikkelaars? De gemeente draagt financieel niet bij aan de ontwikkeling van het kasteel. Ontwikkelende partijen dragen alle kosten.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Ook in 2024 blijft crisisopvang in oude brandweerkazerne bestaan

De voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant in Stad blijft nog zeker een jaar dienst doen als crisisopvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft het college van b en w besloten. Het gebouw is eigenlijk niet geschikt voor deze functie, maar vanwege de landelijke asielcrisis blijft de gemeente de opvang gedogen. Ook de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen kunnen een extra jaar open blijven. Sinds de zomer van 2022 is de oude brandweerkazerne aan […]

today13 december 2023 6


0%