Nieuws

Gemeente in gesprek met NS over nachttreinen naar Amsterdam

today13 december 2023 8

Achtergrond
share close

Een nachttrein tussen Almere en Amsterdam, het is een langgekoesterde wens van verschillende partijen in de gemeenteraad. Daarom liet de gemeente de NS in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn. De NS hebben een berekening gemaakt, maar op dit moment is er geen geld beschikbaar voor de proef. Toch betekent dat niet dat de nachttrein van de baan is.

In een eerste berekening van de Nederlandse Spoorwegen zou een proef met een nachttrein 90.000 euro kosten per jaar. Daarbij gaat het bedrijf uit van één trein heen en één trein terug op het traject tussen station Amsterdam Centraal en Almere Centrum in zowel de nacht van vrijdag op zaterdag als zaterdag op zondag. Daarbij zouden nog kosten komen voor het langer open houden van de fietsenstalling op het station, dat bedrag wordt geschat op zo’n 25.000 euro.

Hoogstwaarschijnlijk is de gemeente te laat om in 2025 een proef te houden met een nachttrein. De NS plannen hun treinroosters ruim een jaar van tevoren. Om een nachttrein in dienstregeling 2025 te laten opnemen, had de gemeente daarom vóór 1 december 2023 een betaalvoorstel moeten indienen. Omdat er nog geen financiering beschikbaar is, en er nog geen afspraken zijn over kostenverdeling tussen Lelystad en Almere, miste de gemeente deze deadline.

Toch hoeft dat volgens de gemeente niet te betekenen dat de nachtverbinding er niet komt. Zij zegt haar mogelijke wens al eerder te hebben uitgesproken, waardoor er een kans is dat de NS toch een nachttrein naar Almere aan de dienstregeling van 2025 kan toevoegen. De gemeenteraad moet in dat geval wel snel beslissen. ‘Wij zijn hierover in gesprek, maar hebben hierover echter op dit moment geen zekerheid’, laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten.

Momenteel rijdt er overigens al een trein van Arriva in de nacht van vrijdag op zaterdag. Deze route gaat van Schiphol naar Groningen en stopt daarbij in Almere en Lelystad.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Kerstdiner in Almere: waar is er nog plek?

Nu de Sint in de boot terug naar Spanje zit, bereiden veel Almeerders zich voor op Kerstmis. Wie last-minute op zoek is naar een sfeervol restaurant voor tijdens de feestdagen, zal al snel merken dat de tafels op veel geliefde plekken bezet zijn. Ook zijn niet alle restaurants geopend tijdens de feestdagen. 1Almere vroeg een aantal populaire Almeerse restaurants naar de stand van zaken. Bij De Beren in Almere Stad […]

today7 december 2023 10


0%