Nieuws

Coalitie klapt op jeugdzorg: ChristenUnie uit coalitie na emotioneel afscheid wethouder Bosch

today26 januari 2024 3

Achtergrond
share close

De ChristenUnie is uit het college van burgemeester en wethouders van Almere gestapt. Wethouder Roelie Bosch van Jeugd en gezin, Onderwijs, Welzijn en Leefbaarheid heeft haar functie neergeleged vanwege een verschil van inzicht. Voor haar partij de ChristenUnie de reden om uit het college te stappen.

Bosch gaf in een emotionele verklaring aan dat ze geen steun bij de coalitie heeft voor haar plannen om te bezuinigen op de jeugdzorg. Daardoor zegt ze zich als wethouder niet meer veilig te voelen in de coalitie.

Geen meerderheid meer

De ChristenUnie zat samen met VVD, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere en het CDA in een coalitie. Zonder de twee zetels van de ChristenUnie heeft het college net geen meerderheid meer in de raad.

De ChristenUnie-fractie gaf in een verklaring aan dat het dossier jeugdzorg dus het breekpunt was. Er moet 17 miljoen bezuinigd worden en de partijen kwamen niet tot overeenstemming over de wijze waarop dit zou moeten gebeuren. Een andere wethouder zou tegen dezelfde problemen aanlopen.

‘Geloof in richting Bosch’

Fractievoorzitter Hans van Dijk zei dat het een zware beslissing was om de coalitie te verlaten: “De CU gelooft in de richting die de wethouder wilde gaan ten aanzien van de jeugdhulp. Het versterken van gezinnen in onze stad is enorm belangrijk, evenals het versterken van de sociale netwerken rondom de gezinnen. Onze jeugd verdient het om op te groeien in een veilige omgeving waar ze zich kunnen ontplooien. Dit is waar wij als ChristenUnie voor blijven staan.”

Roelie Bosch was sinds 5 september 2019 wethouder en was daarvoor jarenlang raadslid.

College ‘diep geraakt’

Het college respecteert en betreurt het besluit van wethouder Bosch en gaat voorlopig verder met zes wethoduers, dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in een verklaring.

Wie de portefeuille van Bosch gaat overnemen, is nog niet bekend. Het college zegt op korte termijn de onderlinge taakverdeling te gaan bespreken. Of het college wordt aangevuld en zo ja, op welke termijn, is aan de gemeenteraad. De komende tijd moet hierover meer duidelijk worden.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

GDFL Brassband, Theaterschool Almere en Poppodium De Meester strijden om de Almeerse Cultuurprijs

GDFL Brassband, Theaterschool Almere en Poppodium De Meester zijn door naar de tweede ronde voor de strijd om de Almeerse Cultuurprijs. De prijs wordt uitgereikt door Cultuurfonds Almere aan een cultuurmaker of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kunst- en cultuursector. Stemmen kan nog tot 18 februari. In de eerste ronde kon de Almeerse cultuursector bepalen wie van de tien genomineerden doorgaat naar de volgende ronde. Na […]

today26 januari 2024 5


0%