Nieuws

Almere krijgt toename aan basisschoolleerlingen

today21 augustus 2023 86

Achtergrond
share close

De komende 20 jaar wordt verwacht dat het aantal basisschoolleerlingen in Almere met 21 procent zal stijgen. Dat blijkt uit schattingen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op dit moment gaan er 21.225 kinderen naar basisscholen in Almere. De onderwijsorganisatie verwacht dat het aantal in 2042 is toegenomen tot 25.622.
De stijging van bijna 21 procent in Almere is hoger dan de landelijke verwachte stijging. Volgens DUO is de landelijke stijging van het aantal leerlingen landelijk namelijk 17 procent.

Meeste nieuwe leerlingen in Lelystad

De organisatie voorspelt dat alle gemeenten in Flevoland te maken zullen krijgen met een groei van het aantal leerlingen op basisscholen. Vooral de gemeente Lelystad zal procentueel gezien het grootste aantal nieuwe leerlingen verwelkomen. Lelystad gaat volgens de voorspellingen van 7.378 leerlingen naar 10.483. Die stijging is ongeveer 42 procent.

Dronten staat op de tweede plek. De plaats telt in 2042 5.031 scholieren, dat is een stijging van 1.333 leerlingen, wat 36 procent is. Zeewolde en Urk staan bijna onderaan met een stijging van 649 leerlingen in Zeewolde en 608 leerlingen in de Noordoostpolder. Urk maakt de minste groei door de komende 20 jaar met een stijging van 68 leerlingen.

Meer leerlingen, maar aan leraren is nog een tekort
Naast de groeit aan leerlingen, is er in Flevoland een tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Almere heeft op dit moment het grootste lerarentekort van Nederland. De verwachte groei van het aantal basisschoolleerlingen kan dit probleem verder verergeren.

Scholen proberen nu op alternatieve manieren het tekort terug te dringen. Zo is De Dukdalf in Almere overgegaan op een vierdaagse schoolweek. Basisschool Digitalis, ook gevestigd in Almere, zet mensen vanuit andere opleidingen in om les te geven over bijvoorbeeld muziek.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Jong Almere City in openingsduel geflatteerd onderuit tegen AFC: 4-1

Net als de hoofdmacht in de Eredivisie is Jong Almere City in de eerste wedstrijd van de competitie hard onderuit gegaan. In Amsterdam werd het 4-1 tegen AFC in een wedstrijd waarin de Almeerders dominant waren en veruit de meeste kansen creëerden. Het was AFC echter dat de doelpunten maakte. De Amsterdammers kregen in de eerste helft twee echte kansen en verzilverden die. Debutant Oussama Siali schoot twee keer vanaf […]

today21 augustus 2023 61


0%