Nieuws

Almeerse politie waarschuwt voor oplichting via stemfraude door Kunstmatige Intelligentie

today26 oktober 2023 6

Achtergrond
share close

De politie in Almere waarschuwt voor een nieuwe vorm van oplichting via gekloonde stemmen die gemaakt zijn met kunstmatige intelligentie (AI). De criminelen proberen met de gekloonde stemmen geld van mensen af te troggelen.

Hoe werkt het:
De politie laat met een filmpje zien hoe de criminelen te werk gaan. Stel je voor dat je een telefoontje krijgt en denkt dat je bijvoorbeeld je dochter aan de lijn hebt. Ze klinkt als je dochter en praat ook nog eens zoals ze normaal praat. Je dochter zegt dat ze in een noodsituatie zit en echt geld nodig heeft.

Je hebt meteen vertrouwen in haar, want alles lijkt erop dat je haar ook echt aan de lijn hebt. Je krijgt een tikkie en maakt het over. Later blijkt dat je dochter niet je dochter is, maar een crimineel die de stem van je dochter heeft gekloond. Hierdoor leek het telefoongesprek precies op een gesprek zoals je dat anders met je dochter zou hebben gehad.

Geen cijfers
Een woordvoerder van de politie zegt dat het lastig is om te bepalen hoe vaak deze vorm van stemfraude voorkomt. De politie houdt hier geen statistieken van bij. Er is wel te zien hoe vaak er aangifte is gedaan van cybercrime en fraude in Almere. De woordvoerder heeft ook aangegeven dat er verschillende onderzoeken worden uitgevoerd naar wie die belletjes plegen. “Dit gaat vaak via een losstaande dienst.”

Makkelijk
Zo’n stem klonen gaat volgens de woordvoerder best makkelijk. “Voor het klonen van stemmen gebruiken criminelen bijvoorbeeld een stukje spraak van een Instagram-profiel.” Zo kunnen ze persoonlijke informatie in een AI-programma stoppen en je stem klonen.

Volgens de woordvoerder betekent dit niet dat je niets meer op insta kan zetten. “Het is vooral belangrijk dat je er alert op bent dat je profiel bijvoorbeeld niet zomaar voor iedereen zichtbaar is.”

Maatregelen
Wanneer jouw stem is gekloond en wordt gebruikt om mee te bellen, kun je nog andere maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat uw familie of bekenden weten of u het echt bent. “Het advies van ons is om goede afspraken te maken hierover en bijvoorbeeld een codewoord af te spreken.”

Een andere optie is om de verbinding verbreken en zelf terug te bellen, valt te lezen op de X.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

FvD Almere pleit voor drone- of vuurwerkshow tijdens jaarwisseling

Raadslid van Forum voor Democratie Almere, Karine de Potter, wil zich hardmaken om tijdens de jaarwisseling in Almere een drone- of vuurwerkshow te realiseren. Dit zou ze graag op het Weerwater organiseren. “Ik hoop dat Almeerders zelf minder afsteken als er deze mogelijkheid is.” De Potter woont al 26 jaar in Nederland, maar ze komt oorspronkelijk uit België. Ze legt uit dat de jaarwisselingen daar heel anders zijn. “In België […]

today26 oktober 2023 8


0%