Nieuws

Almeerse basisschoolleerlingen leren over vliegtuigwrak Short Stirling

today19 maart 2024 3

Achtergrond
share close

Afgelopen donderdag heeft het 4/5 mei Comité Almere een gastles gegeven over het vliegtuigwrak Short Stirling. Dit deden ze vanwege het project van ‘De Erfgoeddragers’. De erfgoeddragers zijn vier kinderen van OBS Het Avontuur in Almere die verhalen uit de Tweede Wereldoorlog doorvertellen om zo de herinnering levendig te houden. 

“Jongeren zijn toch de sleutel van het doorgeven.”, vertelt Shira Waage, voorzitter van het 4/5 mei Comité Almere. Deze gastles over de Short Stirling is het eerste project van de erfgoeddragers.

Wat is Short Stirling?
In 2008 zijn in het Markermeer de overblijfselen van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dit leidde tot een zoektocht naar het type vliegtuig, de bemanning en de reden waarom het vliegtuig zich in de wateren bij Almere bevond.
De identificatie van het vliegtuig bracht meer helderheid over de vermiste bemanning die in de nacht van 29 op 30 maart 1943 opsteeg vanaf de thuisbasis. De Short Stirling werd boven het Markermeer neergehaald door Duitse nachtjagers. Er was tot 2008 geen spoor meer van het vliegtuig en haar bemanning.

De erfgoeddragers zijn enthousiast. “We vinden het erg leuk, ook omdat het met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft en dat is gewoon interessant”, vertelt Alex, één van de erfgoeddragers.

De kinderen beseffen ook dat het belangrijk is de verhalen door te vertellen. “De meeste verhalen worden vergeten en omdat wij ze voorlezen en naar evenementen gaan blijft het belangrijk.”, vertelt Zahra, ook één van de erfgoeddragers. Ze zeggen allemaal dat ze er heel erg veel zin in hebben.

Shira is van mening dat het heel belangrijk is dat de kinderen deze verhalen kennen. “De kinderen zijn degene dit het in de toekomst moeten gaan doen.” Het project van de erfgoeddragers eindigt op 4 mei tijdens de herdenking.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Summerpark Festival gaat niet door

Het Summerpark Festival in Almere gaat dit jaar niet door. Dat heeft de evenementenorganisatie aan 1Almere bekendgemaakt. De organisatie wil nog niet zeggen waarom het festival niet doorgaat. Dit is het tweede Almeerse festival dat deze zomer niet door zal gaan. Eerder maakte het Free Festival bekend ook te stoppen met bestaan. Het muziekevenement werd sinds 2016 jaarlijks in de zomer op het Almeerderstrand gehouden. Vorig jaar waren er optredens van onder andere Kris […]

today19 maart 2024 4


0%