Nieuws

Almeerder opgepakt bij bankhelpdeskfraudezaak, 70.000 euro buitgemaakt

today31 januari 2024 9

Achtergrond
share close

In een bankhelpdeskfraudezaak zijn zes verdachten uit Almere, Amsterdam en Heemskerk aangehouden, nadat dertig slachtoffers voor meer dan 70.000 euro zijn opgelicht. De verdachten, tussen de 23 en 48 jaar, deden zich voor als bankmedewerkers.

De mannen zouden phishingmails hebben verstuurd naar de slachtoffers, waarbij ze zich voordeden als de Kamer van Koophandel of DigiD. De slachtoffers werden een dag later gebeld met de mededeling dat ze het slachtoffer waren geworden van een hack.

De oplichters overtuigden de slachtoffers om het softwareprogramma AnyDesk te installeren, waarmee ze duizenden euro’s konden wegsluizen. In sommige gevallen kwamen de criminelen zelfs aan de deur om pinpassen of waardevolle spullen op te halen.

Live meeluisteren

De politie begon een onderzoek nadat in Utrecht meerdere aangiften binnenkwamen. Het bleek al snel dat dertig mensen, verspreid over het hele land, slachtoffer waren van dezelfde verdachten. De rechercheurs konden uiteindelijk live meeluisteren terwijl de verdachten vermoedelijk bezig waren met het oplichten van nieuwe slachtoffers.

Vijf van de zes opgepakte verdachten zitten momenteel vast en worden verhoord. Bij de arrestaties zijn pinpassen, laptops en telefoons in beslag genomen. De politie verwacht dat uit het onderzoek meer slachtoffers naar voren komen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Heiwerkzaamheden fietsbruggen Spoorbaanpad gestart, weg tijdelijk dicht

De heiwerkzaamheden voor de nieuwe fietsbruggen aan het Spoorbaanpad, aan de kant van Parkwijk, zijn deze week begonnen. Het heien zal naar verwachting eind april klaar zijn. In verband met de werkzaamheden is de Tussenring bij de Lage Vaart van donderdag 1 februari 20:00 uur tot vrijdag 2 februari 05:00 uur gesloten.  De werkzaamheden met de heimachine zijn op werkdagen tussen 7.00 en 19.00 uur. Er wordt niet continu geheid, […]

today31 januari 2024 8


0%