Nieuws

Afvalwaterzuivering gaat renoveren en biogas opwekken

today2 april 2024 1

Achtergrond
share close

In 2025 begint een grote verbouwing van de afvalwaterzuivering in Almere. Dat is nodig omdat de stad groeit en er dus steeds meer afvalwater uit het riool naar de zuivering komt. Het waterschap zet tegelijk in op verduurzaming.

De afvalwaterzuivering in Almere stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. “Vanwege de leeftijd moeten we renoveren, en dat combineren we nu met een capaciteitsuitbreiding”, legt heemraad Jo Caris uit. “Zo denken we in ieder geval de groei van Almere tot 2040 aan te kunnen.”

Biogas

In twee veertien meter hoge, nieuw te bouwen vergistingstanks wordt straks biogas gemaakt. “Dat doen we al in de zuivering in Tollebeek”, aldus Caris. “Het draagt bij aan onze doelstelling om een klimaatneutraal waterschap te zijn. En het bevordert de voorzieningen voor duurzame energie in de regio.”

Medicijnresten

Ook gaat het waterschap met een poederkooltechniek microverontreinigingen, zoals medicijnresten en PFAS, uit het afvalwater halen. “We verwachten dat dit vanuit een Europese richtlijn pas in 2035 verplicht is voor grote zuiveringen”, gaat Caris verder. “Maar wij vinden we het belangrijk om die stappen nu al te zetten.”

Tarieven omhoog

De renovatie en verduurzaming van de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Almere is de grootste investering in de geschiedenis van Waterschap Zuiderzeeland. Wat het project precies gaat kosten, zal pas na de aanbesteding bekend zijn. Een paar jaar geleden werd nog een bedrag van 25 miljoen euro genoemd. De burger gaat er in de toekomst wel wat van merken: de zuiveringstarieven gaan met ongeveer vier procent omhoog.

“De winkel blijft open”

Het waterschap rekent op een bouwtijd van 2 jaar. De renovatie moet eind 2026 klaar zijn. Tijdens de bouw blijft de zuivering gewoon in gebruik. “De winkel blijft open. Met wat kunstgrepen gaat het zuiveren gewoon door.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

OM eist in hoger beroep tien jaar cel voor dodelijke steekpartij in Almere

Tegen een 35-jarige man van Poolse afkomst eiste het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep donderdagmiddag in het gerechtshof Leeuwarden een celstraf van 10 jaar. Vorig jaar werd hij door de rechtbank in Lelystad al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar voor het doodsteken van zijn 37-jarige Poolse huisgenoot. Zowel de verdediging van de verdachte als het OM gingen in hoger beroep. “Dit was een wraakactie.” In de Almeerse […]

today2 april 2024 1


0%