Nieuws

Eén studentencafé voor 6000 studenten: ‘De stad mist sfeer’

today8 februari 2024 2

Achtergrond
share close

Lekker naar het theater, even cultuursnuiven in een museum of gezellig borrelen in een studentencafé: in grote studentensteden is het de normaalste zaak van de wereld. Maar in Almere zijn de mogelijkheden volgens studenten beperkt met twee theaters, geen museum en maar één studentensportvereniging. Hoe wordt Almere aantrekkelijk voor de studerenden?

Almere studentenstad?
Kleinschalig en verrassend; De stad Almere wil zich maar wát graag goed presenteren bij studenten. Met een nieuwe studentencampus in het centrum en mogelijk zelfs een universiteit, zet de stad hoog in op scholieren.
Maar is Almere al een échte studentenstad? En hoe ervaren studenten het Almeerse studentenleven? In deze vierdelige serie gaat Omroep Flevoland opzoek naar het antwoord.

Eén studentencafé

“Welkom in het enige studentencafé van Almere”, lacht Almeerder Jan van Sikkeleras terwijl hij in de ruimte onder het gebouw ‘De Voetnoot’ rondkijkt.

Hij is eigenaar van ‘Café op 2’, een horecazaak aan het stadhuisplein, recht tegenover het gemeentehuis. “Er zijn gewoon te weinig cafés waar studenten thuis zijn, zoals je die wel hebt in grote studentensteden als Utrecht of Amsterdam.”

Veel studenten die we spreken zijn het met de rasechte Almeerder eens: ‘Er is te weinig vertier in de stad.’ Er is één studentencafé, terwijl er in de stad 6000 studenten zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=3CQmrQEHty8

‘Sfeerloos’

Student Amy Klaassen vindt ook dat er te weinig te doen is: “De stad mist gewoon sfeer”, zegt ze terwijl ze haar roeitraining afwerkt.

Amy is lid van studenten roeivereniging A.S.R.V. Agon en besteedt daar een groot deel van haar vrije tijd. De roeivereniging telt zo’n 70 leden en het draait er naast het samen roeien en sporten, ook vooral om de gezelligheid.

“Daarnaast doe ik ook veel in mijn eigen studentenhuis. Maar ik voel me niet zo verbonden met de stad.”

Ondernemers overtuigen

Volgens café-eigenaar Van Sikkeleras ligt er een rol weggelegd voor de Almeerse ondernemers. “Die moeten echt overtuigd worden van Almere als studentenstad.”

Maar ook de gemeente heeft volgens hem een taak: “Probeer daar ook op in te zetten, want als niemand het doet, zal Almere nooit een studentenstad worden.”

Dat beeld onderschrijven de Almeerse studenten. Die geven aan een ‘centrale plek’ te missen waar ze kunnen leren, werken, bijpraten en ontspannen.

“Het voelt alsof die zaken afzonderlijke dingen zijn in Almere”, zegt Amy. Volgens haar is alles in de stad 20 minuten fietsen: “Dat is de studentensfeer.”

Kansen in campus

Van Sikkeleras en Amy zien allebei kansen in de nieuw te bouwen campus van Windesheim. Maar toch moet de stad ook investeren in cultuur want dat geeft een stad identiteit, volgens de horecaondernemer. “Broedplaatsen zijn ontzettend belangrijk, zo geef je een stad ook leven.”

En juist díé broedplaatsen staan onder druk. Want steeds meer ruimtes moeten wijken voor woningbouw, en het is nog maar de vraag wat er gaat gebeuren met De Voetnoot in Almere centrum. Dat hangt allemaal af van de gemeente.

Gemeente herkent gebrek

Die herkent dat er voor studenten niet genoeg te doen is in de stad. Wethouder Maaike Veeningen geeft aan dat de nieuwe studentencampus aan de Esplanade meer met zich mee gaan brengen. “Als er meer studenten zijn, komen die ontwikkelingen vanzelf.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

College wil meer bomen planten tegen klimaatverandering

Het Almeerse college wil de stad tegen weersextremen beschermen door meer bomen te plaatsen. “Het is belangrijk om nu te investeren om schade door klimaatverandering te voorkomen”, zegt wethouder Jesse Luijendijk. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat iedere Almeerder minimaal drie bomen vanuit zijn woning moet kunnen zien. Daarnaast vindt het college dat dertig procent van iedere wijk in de schaduw van bomen moet vallen en elke woning op maximaal 300 […]

today8 februari 2024 1


0%