Nieuws

Bestrijding helpt: rust teruggekeerd op ‘ratten-highway’ Staatsliedenwijk

today7 september 2023 5

Achtergrond
share close

Rattenfamilies rennen niet meer over de stoep in de Staatsliedenwijk in Almere Stad. De ongedierteplaag is op zijn retour dankzij het gezamenlijke optreden van wijkbewoners en instanties. Begin juli trokken de bewoners bij 1Almere aan de bel en zochten zij de publiciteit.

Ze waren ten einde raad vanwege de vele brutale ratten in de buurt. Buurtbewoner Daniela Eggers beschreef de stoep bij haar huis toen als een ware ‘ratten-highway’. Zowel de gemeente als de woningcorporatie GoedeStede kwamen daarop direct in actie.

Rond de vuilcontainers in de wijk zijn instructieborden geplaatst. Ook wordt er nu dagelijks schoongemaakt. En bewoners krijgen zowel mondeling als via folders informatie over waarom en hoe het afval in de vuilcontainers moet en niet er naast.

Ratten retour

“Het is fijn dat de bewoners zo met elkaar melding maakten van de vele ratten in de buurt”, zegt André Rusch van de stadsreiniging. “We krijgen natuurlijk geregeld meldingen binnen van Almeerders die een rat hebben gezien. Maar dat is niet meteen een signaal dat er een plaag is. Daarom duurde het even voordat we beseften dat het hier om een forse rattenplaag ging.”

Daniela Eggers is opgelucht en tevreden met het optreden van de gemeente en de woningcorporatie. “De rattenplaag is op zijn retour. Ik ben geen ratten meer tegengekomen, maar ze worden hier nog wel gezien.” Samen met andere buurtbewoners houdt ze nu de vinger aan de pols, ook om te zorgen dat het afval in de containers wordt gegooid. “Helaas hebben we niet alles in de hand. Sommige bewoners blijven hardleers en gooien hun afval naast de vuilcontainers. Maar voor nu gaat het goed”, stelt ze.

Rattensnelweg door etensresten
Vooral in de Suurhoffstraat renden de ratten heen en weer. Deze straat is een doorgaande route naar het stadscentrum van Almere. “Hier komen veel mensen al etend langs. Ze gooien dan zonder na te denken de restjes hier in de struiken. En dat is weer prima voedsel voor de ratten. We moeten er dus echt met elkaar voor zorgen dat het hier schoon blijft. Dat is de manier om een rattenplaag te voorkomen”, zegt Rusch van de stadsreiniging. “Ratten zullen er altijd zijn. Dat hoort bij de stad. Ze ruimen bijvoorbeeld ook dode vogels en andere dieren op. Dus een enkele rat is geen probleem. Maar hele families, dat is niet oké.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

74 mensen in Almere kregen per ongeluk geen inburgeringsplicht opgelegd

Vorig jaar hebben 74 nieuwkomers in Almere geen bericht ontvangen over hun inburgeringsplicht. Dit is gebleken uit een evaluatie van de gemeente Almere. De gemeente geeft aan de fout te repareren en de migranten een “passend aanbod” te bieden. Hoe dit moet gebeuren is nog niet bekendgemaakt. De fout is volgens de gemeente het gevolg van een probleem in de gegevensuitwisseling tussen de landelijke diensten Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en de […]

today7 september 2023 3


0%