Tijdens de Indiëherdenking worden ieder jaar op 15 augustus de slachtoffers van de Japanse bezetting en de daaropvolgende Bersiap-periode herdacht. De Flevolandse herdenking vindt plaats bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken in Almere.
“Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder”, schrijft de organisatie van de herdenking.
Geschiedenis
Op 15 augustus 1945 gaf Japan, de bezetter van wat nu Indonesië is, zich over. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Bersiap-periode volgde direct na de Japanse capitulatie. In deze tijd kwamen Indonesische nationalisten in opstand. Tijdens deze periode heerste er veel geweld, wat leidde tot duizenden doden. Veel Nederlandse en Indo-Europese families werden vermoord, mishandeld, of gevangen genomen Deze periode legde de basis voor de Indonesische onafhankelijkheid in 1949 en markeerde het einde van de Nederlandse koloniale overheersing.
Programma
Sprekers delen tijdens de Indiëherdenking in Almere hun persoonlijke verhaal. Daarnaast zorgen Indische zangeres Bu Tet en het Harmonieorkest voor een muzikale bijdrage.
Het programma begint om 16:00. Burgemeester Hein van der Loo houdt dan een toespraak. Ook namens het dagelijks bestuur van de provincie zal een gedeputeerde de aanwezigen toespreken. Om 16:30 wordt er één minuut stilte gehouden, gevolgd door een kranslegging.
Wie de herdenking wil bijwonen, kan dit doorgeven via 15aug@bosderonverzettelijken.nl.