Nieuws

Zeldzame lammergier doodgereden door trein in Oostvaardersplassen

today1 mei 2023 93

Achtergrond
share close

In de Oostvaardersplassen is een lammergier doodgereden door een trein. Het beest werd zaterdagavond dood aangetroffen bij het spoor aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. De lammergier is heel zeldzaam in Nederland. Hij wordt hier gemiddeld een keer in de drie jaar gezien.

Hans Pohlmann is voorzitter van de Vulture Conservation Foundation, een organisatie die zich inzet voor de bescherming van gieren in Europa. Hij volgde de lammergier via een zender. ”Dat is een GPS-zender met een bewegingsmelder. Die geeft de locatie van de vogel door en een alarm als er geen beweging meer is.” Dat alarm kreeg Pohlmann zaterdagavond, waarna hij meteen naar de plek reed waar de gier lag.

De roofvogel is aangereden op hetzelfde traject waar in 2005 een monniksgier de dood vond door een trein. Pohlmann: ”Waarschijnlijk is de lammergier gisteren laag vanuit het veld in de Oostvaardersplassen opgevlogen richting het bos en toen tegen de trein geklapt.” Pohlmann heeft het beest meegenomen naar huis, waar het nu in de schuur ligt. Maandag brengt hij de vogel naar de Universiteit Wageningen, waar de lammergier wordt onderzocht. “Dit soort kadavers hebben we niet zo heel vaak. Als we ze hebben dan doen we onderzoek”, verklaart Pohlmann.

Spanwijdte van 2 meter 80
De lammergier was een jaar oud en was een paar dagen geleden vanuit Frankrijk naar Nederland gevlogen. Het vrouwtje, met de naam Mojo, was zaterdagochtend op de Veluwe. Daar stonden zo’n honderd vogelaars om het beest te spotten. Van daaruit is de gier naar de Oostvaardersplassen gevlogen, waar al snel ook veel vogelaars naartoe trokken om een glimp van de roofvogel op te vangen. Met een spanwijdte van 2 meter 80 is de lammergier de grootste roofvogel van Europa.

Pohlmann heeft de dood van de gier gemeld aan Staatsbosbeheer, eigenaar van de Oostvaardersplassen, en aan spoorwegbeheerder Prorail. ”Ik heb ProRail gevraagd of zij cijfers hebben van het aantal beesten dat in de Oostvaardersplassen wordt aangereden door een trein. Ik weet dat er vaker vogels doodgaan doordat ze tegen een trein klappen. Ook worden er regelmatig reeën aangereden door treinen.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Twee gewonden na botsing tussen auto en vrachtwagen op A6

Een auto en een vrachtwagen zijn vrijdagochtend op elkaar gebotst op de A6 bij Almere. Dat meldt de politie. Bij het ongeluk raakten twee inzittenden van de auto gewond. Het ongeluk was rond 5.30 uur bij knooppunt Almere in de rijrichting van Muiden. Een traumahelikopter werd opgeroepen. Verkeer richting Muiden moest tijdelijk via de parallelbaan rijden. Dat moest tot ongeveer 8.00 uur omdat de weg moest worden schoongemaakt. Dit bericht […]

today28 april 2023 70


0%