Nieuws

Woningcorporatie wil huurster die in cel zit uit woning hebben

today16 mei 2023 5

Achtergrond
share close

De Almeerse Alliantie wil een 51-jarige vrouw uit haar woning aan de Cellostraat in Almere zetten. Ze zit sinds juli 2022 in de cel en zou voor die tijd veel overlast hebben veroorzaakt. De woningcorporatie eiste maandag bij de rechter dat ze zo snel mogelijk de woning leeg oplevert.

Volgens de Alliantie is het niet aannemelijk dat er voorlopig verandering komt in de situatie van de vrouw. Ze moet eind juni weer voor de rechtbank verschijnen in de strafzaak rond het neersteken van een dakloze, waar ze voor vast zit. Dat is nog maar een voorbereidende zitting, waardoor het volgens de verhuurder zomaar nog veel langer kan duren voordat ze naar haar woning kan terugkeren.

Woningtekort
In deze tijd van huizenschaarste wil de Alliantie de woning weer gebruiken waar het voor bedoeld is. De kwaliteit van het huis holt bovendien achteruit als het leegstaat en er niet goed wordt verwarmd en geventileerd. Omwonenden zouden ook last hebben van de tuin die niet wordt onderhouden.

De advocaat van de vrouw vertelde ter zitting dat het best mogelijk is dat de rechtbank zijn cliënt voorlopig vrijlaat tijdens de zitting eind juni. Dan zou ze dus terug kunnen naar haar woning. Haar echtgenoot zou in de tussentijd kunnen fungeren als een soort huisbewaarder.

Hij verliet het huis in 2016 door huwelijksproblemen en ging via zorginstantie Triade begeleid wonen. “Het was druk bij ons thuis met twee kleine kinderen waar ik met liefde voor zorgde. Maar meneer had last van zijn darmen, de ziekte van Crohn en had een midlifecrisis”, vertelde de vrouw.

Haar kinderen werden een aantal jaren geleden uit huis geplaatst. De man kreeg hulp tijdens zijn begeleid wonen en heeft nu urgentie gekregen om te verhuizen naar een woning met meer zelfstandigheid. Zijn oude huis aan de Cellostraat zou dus prima kunnen, vinden zij.

Ander adres
Maar volgens de Alliantie is hij er nu nog niet aan toe om in die woning te gaan wonen. Bovendien is hij voor de woningcorporatie helemaal geen partij meer, omdat hij al zes jaar op een ander adres staat ingeschreven. In juli 2022 zegde hij ook nog eens de huur op als medehuurder.

Zijn advocaat zei dat die opzegging sowieso niet geldig is, omdat het niet mede is ondertekend door de vrouw. En omdat ze nog steeds getrouwd zijn, moet hij weer in de woning kunnen gaan wonen als hij dat wil.

De bewindvoerder van de man vertelde de rechter dat hij alleen de huur heeft opgezegd, omdat hij die anders zou moeten ophoesten toen zijn vrouw de cel in draaide. De bewindvoerder is niet onverdeeld enthousiast over zijn plan om weer het huis in de Cellostraat te betrekken. Financieel zou de man stabiel genoeg zijn om de huur op te brengen, maar volgens haar bestaat de kans dat de relationele problemen opnieuw escaleren, waardoor hij mogelijk op straat komt te staan.

Overlastmeldingen
Volgens de advocaten van de vrouw en de man is het dossier dat de Alliantie heeft opgesteld over de zaak sowieso ‘prematuur’. Ja, er waren overlastmeldingen, maar het dossier puilt er niet van uit en daarbij: de vrouw had zelf ook last van haar buren en schakelde naar eigen zeggen allerlei instanties in om de relatie te verbeteren. Ze kon weer met hen in gesprek als er iets niet lekker liep. En toen kwam er de strafzaak rond de steekpartij.

Pieter Baan Centrum
Sindsdien zit ze vast en werd ze psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). “Psychisch heb ik niets, ik ben een beetje eigenaardig”, zei ze daarover tijdens het kort geding. “Ik wil wel hulp, ik wil alleen mijn huis niet kwijt. Ik wil niet lastig zijn voor de buren, ik wil dat het goed komt. Daarom heb ik ook meegewerkt aan het onderzoek bij het PBC, dat had ik niet hoeven doen.”

De rechter vroeg alle partijen of ze toch nog wilden proberen er onderling uit te komen. Dat wilden ze wel. Ze krijgen nu een week de tijd voor overleg, waarna de Alliantie alsnog kan besluiten om de rechter een uitspraak te laten doen in de zaak.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Almeerse punkpop-band schrijft nummer over Almere City

De Almeerse band Psychose heeft een nummer uitgebracht over voetbalclub Almere City. Met het lied willen ze zingen over iets positiefs in Almere. “We zijn trots op de club en dat we in Almere wonen”, zegt de gitarist met artiestennaam De Ketter. Normaal gesproken maakt Psychose muziek waarin ze kritiek uiten op iets in de stad. Volgens De Ketter past dat het best bij het genre dat ze spelen. “In […]

today16 mei 2023 5


0%