Nieuws

Wethouder De Jonge: ‘Jammer dat een aantal ondernemers een aparte tabakswinkel openen’

today3 juli 2024 4

Achtergrond
share close

Meerdere Almeerse supermarkten omzeilen het tabaksverbod door in, of in de buurt van hun pand een aparte tabaksspeciaalzaak te openen. Wethouder Froukje de Jonge vindt dit een zorgelijke ontwikkeling en wil met ondernemers in gesprek gaan.

Supermarkten mogen sinds 1 juli geen sigaretten, shag en vapes verkopen. Tabaksspeciaalzaken mogen dit wel doen. Met het tabaksverbod wil de overheid naar een rookvrije generatie in 2040 toe, maar dat lijkt steeds lastiger te worden gezien de populariteit van vapes.

Lees ook: Geen sigaretten meer in supermarkten, tabaksspeciaalzaken duiken op

Cijfers van Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD en het RIVM laten een toename in ongezond gedrag bij jongeren zien. Elf procent van de jongeren vapet of rookt, in 2019 was dat nog vijf procent. De toename van het aantal jongeren dat vapet en rookt, noemt wethouder De Jonge “alarmerend”.

Roken terugdringen

“De tabaksindustrie weet steeds weer op een gemene en stiekeme manier mensen te verleiden te gaan roken en verslaafd te maken. Onder meer door smaakjes toe te voegen aan rookwaren”, zegt De Jonge. “Daarom is het van belang om mensen goed te informeren over de risico’s en rookwaren zo min mogelijk beschikbaar te maken.”

Wethouder De Jonge juicht het tabaksverbod toe en vindt het fijn dat de meeste Almeerse ondernemers meewerken aan dit beleid. “We vinden het jammer dat er toch een aantal is dat een aparte tabakswinkel naast de supermarkt opent. We willen daarom graag met deze ondernemers op termijn in gesprek om gezamenlijk te kijken wat we kunnen doen om het roken terug te dringen.”

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Museumkaart nu ook geldig in Kunstlinie

De Kunstlinie in Almere is het nieuwste lid van de Museumvereniging. Bezoekers met een Museumkaart kunnen vanaf 1 juli 2024 voor het eerst terecht bij de Kunsthal van de Kunstlinie. Met het lidmaatschap wordt de Kunstlinie voor ruim 1,5 miljoen Museumkaarthouders toegankelijk. Directeur Adriana Strating is trots dat de Kunstlinie het vijfde lid van de Museumvereniging in Flevoland is. “Dit draagt bij aan de ambitie om de jongste provincie van […]

today3 juli 2024 3


0%