Nieuws

Wat te doen met Kasteel Almere: ‘In luchtkastelen kun je niet wonen’

today30 april 2024 3

Achtergrond
share close

l meer dan twintig jaar staat er een ruïne langs de A6 in Almere: het Kasteel. 1Almere ging de straat op en vroeg Almeerders hoe zij de toekomst van het kasteel voor zich zien. De inwoners van Almere het in ieder geval over één ding eens: het is zonde dat er na al die jaren nog steeds niks gedaan wordt met het kasteel. Naar aanleiding hiervan gaan drie politici in gesprek over het bestemmingsplan in talkshow Politiek Op 1.

“Er is al zo veel geld in gestoken”, zegt een Almeerder tegen 1Almere. “Bouw het nou eens een keertje af.” Een andere inwoner vult aan: “Ze kunnen er wel appartementen van maken, of het wordt een trouwlokaal of feestlocatie.” Ook restaurants en een speeltuin worden als optie genoemd. “Of maak er een bejaardentehuis van”, zegt een andere inwoner.

Over of het woningbouw moet worden of juist een recreatiegebied, zoals in eerste instantie het idee was, zijn de meningen verdeeld. Niet alleen onder Almeerders, maar ook onder politieke partijen. Dat blijkt aan tafel bij Politiek Op 1.

Concrete plannen ontbreken

“Er zijn veel suggesties, maar geen concrete plannen”, zegt VVD-raadslid Jurgen Morgenstond. Hij noemt het ‘luchtkastelen’. “Daar kun je niet bouwen, niet recreëren en niet wonen.” Hij geeft aan dat er een partij is die het kasteel wil afbouwen om daar omheen woningen te realiseren, maar volgens hem is het nu aan de raad om daar iets van te vinden.

De VVD ziet woningbouw ‘zeker’ zitten op deze locatie. Jeroen Dobber van Leefbaar Almere geeft aan daar ‘een stuk kritischer’ op te zijn. Ook Aya Selman van de PvdA benadrukt dat de grond recreatiegebied is. “Het wachten is op een partij die dat wil oppakken.”

Lees ook: Wordt het Kasteel dan toch afgebouwd? Meerdere partijen bieden zich aan om de ruïne af te bouwen

‘Geen park meer over’

“Dat betekent niet dat je dat gebied moet afsluiten voor woningen, die kunnen er gewoon bij”, vervolgt Selman. Dit is volgens het PvdA-raadslid alleen een optie onder voorwaarde dat recreatie de boventoon voert.

Dobber haakt in: “Als we de ontwikkelaar nu elke keer de wortel blijven voorhouden dat er misschien woningen gebouwd mogen worden, zal die het nooit herwaarderen naar recreatieve grond.”

Zowel Dobber als Selman vraagt zich af waarom woningbouw uitgerekend op deze locatie moet plaatsvinden. Volgens hun partijen zijn er genoeg andere locaties waar woningbouw kan plaatsvinden. “Als we overal maar lukraak woning bouwen, hebben we over honderd jaar geen park meer over”, zegt Dobber.

Hand in hand

“Willen we nog vijftig jaar tegen een omheinde ruïne aankijken en wachten tot er iemand met een goed plan komt, of willen we iets doen voor de Almeerders?”, vraagt Morgenstond zich af. Hij kan zich vinden in het idee dat recreatie en wonen hand in hand gaan op de locatie van het kasteel.

“Het lijkt mij persoonlijk heel mooi als we met alle zestien partijen consensus kunnen bereiken over het kasteel, ondanks onze verschillen”, aldus Morgenstond.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Koningin Máxima brengt in twee weken dubbel bezoek aan Almere

Koningin Máxima komt begin mei twee keer op bezoek in Almere. Op 16 mei gaat ze naar verschillende initiatieven die zich inzetten voor ouderenwelzijn in de stad. Een week eerder gaat de koningin op werkbezoek bij het Oranje Huis van Blijf Groep in Almere Poort. Op donderdag 16 mei begint het programma met een bezoek aan buurtcentrum Kolkzicht in Almere Centrum, waar koningin Máxima de bezoekers van Huiskamer Marhaba zal ontmoeten. Huiskamer […]

today30 april 2024 1


0%