Nieuws

Waarom Almere graag een universiteit wil

today15 januari 2024 31

Achtergrond
share close

Almere heeft de zinnen gezet op een universiteit en verwacht dat binnen een paar jaar de eerste studenten daar kunnen beginnen. Volgens de gemeente is er grote behoefte aan deze vorm van onderwijs en het bijbehorend onderzoek.

Er zijn gesprekken met universiteiten in het land om een dependance te starten in Almere. Wat er precies komt, blijft nog onduidelijk. Maar onderwijswethouder René Peeters denkt dat er binnen een paar jaar van start wordt gegaan.

“Bedrijven in Almere hebben mensen nodig op alle opleidingsniveaus. Het is daarom belangrijk om een universiteit binnen de stad te krijgen. Daarnaast vertrekt talent nu naar andere delen van het land om te studeren. En de ervaring leert dat die mensen niet zo snel terugkomen, omdat ze daar werk vinden”, vertelt Jochum Muurling. Hij is namens de gemeente bezig met het naar de stad krijgen van een universiteit.

Dependances

Een universiteit begin je niet zomaar. Er zijn strenge regels voor. De laatste universiteit die er in Nederland is bij gekomen, is die in Maastricht. Dat was in 1976. Daarna zijn er nog wel veel dependances van universiteiten gestart. Zo heeft de universiteit van Maastricht inmiddels ook opleidingen in bijvoorbeeld Venlo. En de universiteit van Delft heeft ook een afdeling in Den Haag en zelfs een in China.

Verder is het niet zo dat op elke universiteit alle opleidingen gevolgd kunnen worden. Veel onderwijsinstellingen hebben hun eigen specialisatie.

Plek voor een nieuwe

Rond Almere zijn al veel universiteiten. De Universiteit van Amsterdam is met ruim 32.000 studenten zelfs de grootste van het land. Is er in Almere dan nog wel plek voor een nieuwe?

“Zeker weten”, zegt projectmanager Jochum Muurling. “Want in Almere is er letterlijk plek. En veel instellingen hebben daar juist gebrek aan.”Luc Soete was jaren de rector magnificus van de universiteit in Maastricht. Als één van de belangrijkste mensen van die instelling heeft hij veel verstand van de dynamiek die een universiteit met zich meebrengt.

“Het is belangrijk dat Almere zich gaat onderscheiden van andere universiteiten. Je moet iets zoeken wat goed bij het gebied past. Denk aan opleidingen en onderzoek op het gebied van landbouw, gezondheid en voeding”, vertelt Soete. Hij denkt ook dat de ruimte rond Almere een groot voordeel is.

Kennis

Eén van de laatste dependances die in er Nederland bij is gekomen, is die van de universiteit van Delft. Een paar jaar geleden is er begonnen met een afdeling in Den Haag. “We wilden met de universiteit dichter bij het bestuur van het land zitten”, vertelt Behnam Taebi. Hij heeft de dependance in Den Haag opgezet.

Volgens Teabi heeft een stad als Almere erg veel aan de komst van een dependance. “Alleen al omdat de gemeente dan zelf ook makkelijker gebruik kan maken van kennis en wetenschappers van de opleiding.”

Voorkeur voor technologie

Almere is volgens projectmanager Muurling zeker klaar voor een universiteit: “Je ziet dat bedrijven er nu al om vragen en ik verwacht dat er ook meer bedrijven naar de stad komen als er een eigen universiteit is.

De voorkeur gaat uit naar een instelling op het gebied van technologie. Technologie gericht op duurzaamheid. Er is bijvoorbeeld nog veel ruimte voor onderzoek naar het opslaan van groene energie”.

Zitten studenten te wachten op studeren in de polder?

De grootste en oudste studentenvereniging van Almere is [‘endzjin] S.V.E.I.A. Deze vereniging hoort vaak dat studenten graag in Almere naar een universiteit zouden willen.

Voorzitter Justin van Rietbergen benadrukt wel dat er woningen nodig zijn, om iedereen te kunnen huisvesten.

Woningen

Wethouder Peeters erkent het woningtekort voor studenten. De komende jaren wil Almere 1250 woningen bouwen, speciaal voor deze groep.

De wethouder ziet de komst van een universiteit op korte termijn gebeuren. “Ik verwacht dat in 2025, 2026 of 2027 begonnen kan worden”, besluit de wethouder.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Auto met pech staat stil op A6, andere auto botst erop

Door een ongeluk met een stilstaande auto met pech op de A6 bij Almere was er aan het eind van de middag flinke vertraging voor passerend verkeer. Meerdere rijbanen in de richting Amsterdam ware afgesloten. Dat meldt de ANWB. Inmiddels staat er een file van zo’n drie kilometer. De auto stond rond 15.30 uur midden op de snelweg tussen afslag Stedenwijk en de Hollandse Brug, meldt de politie. Een andere […]

today15 januari 2024 11


0%