Nieuws

VVD stapt uit coalitie Almere, coalitiegenoten noemen eisen VVD ‘onredelijk’

today8 maart 2024 3

Achtergrond
share close

De Almeerse VVD is uit de coalitie gestapt. Dat betekent ook dat wethouder Julius Lindenbergh nog wat lopende zaken gaat afronden, maar daarna niet langer deel uitmaakt van het college van burgemeester en wethouders. Eerder stapte de ChirstenUnie al uit de coalitie en nam wethouder Roelie Bosch ontslag.

Volgens fractievoorzitter Lesley van Hilten van de VVD stapt haar fractie uit de coalitie omdat de liberalen het coalitieakkoord in de koelkast wilden zetten. Dit vanwege de benodigde bezuinigingen. Volgens Van Hilten wilden andere partijen dat niet, reden voor haar partij om uit de coalitie te stappen.

Lindenbergh emotioneel

Julius Lindenbergh zei in een emotionele verklaring dat hij vertrekt op verzoek van zijn fractie. Hij baalt dat hij zijn portefeuille, wonen en mobilieit, nu moet opgeven. Hij zegt zijn taken over te zullen dragen aan zijn opvolger. Wie dat is, is nog niet bekendgemaakt.

Namens de restrerende vijf coalitiepartijen nam Meke Smeulders van D66 het woord. Zij gaf aan dat de overige partijen zich in de steek gelaten voelen en zijn verrast door het afhaken van de liberalen. In een verklaring namens de partijen zeggen ze dat “het besluit van de VVD wordt door de coalitie ten zeerste wordt betreurd. Deze stap komt na een recente eis van de VVD die door de overige coalitiepartijen als onredelijk werd beschouwd.”

Procesbegeleider

Wel zijn ze vastberaden om door te gaan. Er wordt nu een procesbegeleider aangesteld die gaat kijken hoe het nu verder moet.

Door het vertrek van de VVD lijkt de weg vrij voor een linkse coalitie. PvdA en GroenLinks zouden Leefbaar Almere, CDA, Partij voor de Dieren, D66 en SP opnieuw aan een meerderheid kunnen helpen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Het onderwijs in Almere moet beter, maar hoe?

Hoe moet het onderwijs in Almere worden klaargestoomd voor de toekomst? Daarover gingen vertegenwoordigers van het onderwijs, de jeugdzorg en leden van de gemeenteraad Almere donderdagavond in gesprek. Ze wisselden met elkaar van gedachten. Onder andere over de vraag hoe voorschoolse voorzieningen en basisscholen ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen in Almere toegang hebben tot kwalitatief hoogstaand onderwijs, en dat alle kinderen zich in gelijke mate kunnen ontwikkelen op het […]

today8 maart 2024 5


0%