Nieuws

Vertraging in aanpak oude scholen: nog geen schop de grond in

today16 oktober 2023 7

Achtergrond
share close

Het renoveren en vernieuwen van oude scholen in Almere loopt achter op schema. De komende jaren moeten in fases 23 scholen worden aangepakt, maar er wordt nog nergens daadwerkelijk gebouwd. Het was volgens wethouder Roelie Bosch de bedoeling dat er nu twee nieuwe scholen in Stedenwijk zouden staan. Maar daar is nog geen schop de grond in. Het gaat nog wel drie tot vier jaar duren voordat die er zijn.

Meerdere oorzaken vertraging
De vertraging heeft volgens de wethouder een aantal oorzaken. Omdat het gaat om vernieuwing van al bestaande scholen is er samenwerking en overleg nodig. Dit kost tot nu toe veel meer tijd dan gedacht, zegt Bosch. Ook heeft de coronapandemie veel aandacht gevraagd van schoolbesturen, waardoor de nieuwbouwplannen ‘on hold’ zijn gezet.

Daarnaast is gebleken dat er niet genoeg ambtenaren zijn om al het werk snel genoeg te kunnen doen. De wethouder geeft aan dat er in nieuwe wijken ook scholen gebouwd moesten worden. Daar is veel capaciteit in gaan zitten. “Het is ook gewoon hoeveel mensen heb je ervoor om dat allemaal te begeleiden,” aldus de wethouder.

Vertraging kost geld
Schoolbestuurder Nico de Haas van Stichting Prisma maakt zich grote zorgen over de ontstane achterstand. Volgens De Haas kost de vertraging de scholen uiteindelijk geld. Omdat de oude scholen meer en langer onderhoud nodig hebben.

Als voorbeeld noemt hij basisschool De Ark. “Hier hebben we airco’s moeten installeren om het binnenklimaat op orde te brengen. Dat kost geld en de energierekening gaat erdoor omhoog. Daarnaast hebben we ook problemen met het riool en moesten we extra geld uitgeven aan het dak om lekkage tegen te gaan.”

Dit geld had niet uitgegeven hoeven te worden als er een nieuw gebouw zou hebben gestaan. Het gaat nu ten koste van onderwijs, want je kunt het geld maar een keer uitgeven.

Proces nu versnellen
De Haas wil dat de gemeente de aanpak van de oude scholen nu gaat versnellen, omdat hij vreest dat het probleem anders steeds groter wordt en alle scholen vertraging oplopen.

Wethouder Bosch begrijpt de zorgen, maar kan die niet wegnemen. Ze geeft aan dat versnellen wel mogelijk is, maar dan moet er meer capaciteit komen en dat kost uiteindelijk geld. Of dat geld er komt weet de wethouder niet. Daarover moet ze met de gemeenteraad in gesprek.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Wat is er dit weekend te doen in Almere

Naar het Oktoberfest, een escape room doen, of rustig door de natuur wandelen? Bekijk hier wat er allemaal te doen is in Almere. 1. JUST ESCAPE: Halloween ten colours Wanneer: Vanaf vrijdag 13 oktober tot en met dinsdag 31 oktober Waar: Just Escape, Tussen de Vaarten Entree: losse escape room (2 tot 3 personen) – €85 battle (4 tot 6 personen) – €150 In deze escape room, volledig getransformeerd in de Halloween-sfeer, moet […]

today13 oktober 2023 11


0%