Nieuws

Van vluchteling tot jongste bondscoach ooit: biografie over nieuwe assistent-coach Almere City Anoush Dagstir

today24 juli 2023 37

Achtergrond
share close

De nieuwe assistent-coach van Almere City FC, Anoush Dagstir heeft veel meegemaakt. Schrijver Ivo Roodbergen schreef zijn levensverhaal op. Het boek ‘Anoush: Hoe de Nederlandse Anoush Dagstir als jongste bondcoach ter wereld Afghanistan wist te verenigen’ beschrijft de drie levens die Dagstir geleefd heeft: op de vlucht, in een nieuw land komen en dan de jongste bondscoach ooit. 

Roodbergen leerde Dagstir in 2018 kennen toen hij nog de bondscoach voor het Afghaanse elftal was. Roodbergen interviewde hem daarover en tijdens dat vraaggesprek raakte hij geïnteresseerd in hem als mens. “Na dat interview heb ik hem nog een keer ontmoet en vertelde hij zijn levensverhaal. Sindsdien heb ik hem vijf jaar lang gevolgd. Ik ben met hem meegereisd naar Afghanistan en Nederland”, zegt Roodbergen.

Voor Roodbergen en Dagstir was het maken van de biografie intensief. “Voor mij was het mijn eerste biografie en voor Anoush was het ook allemaal nieuw. Hij heeft dingen verteld die hij nog niet eerder aan mensen had verteld. Door het boek heeft hij ook heel veel dingen kunnen verwerken uit zijn verleden”, vertelt Roodbergen.

Drie levens 

Hoewel Dagstir nog maar 33 jaar is, heeft hij al drie levens geleefd. Als baby op de vlucht, je komt in een nieuw land aan en dan de jongste bondscoach ooit worden. Volgens Roodbergen was de grootste impact van Dagstir de confrontatie met zichzelf: “Zijn gezinssituatie was redelijk onstabiel en er was veel ruzie. Op zijn zestiende ging zijn vader terug naar Afghanistan en moest hij de vaderrol oppakken.”

Die verantwoordelijkheid vrat hem op, zegt Roodbergen. “Toen hij zich dat realiseerde heeft hij een manier gevonden om eruit te komen.” Met zijn verhaal hoopt Dagstir dat hij tientallen mensen kan inspireren. “Met dit boek heeft hij zich ontzettend blootgesteld. Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een kracht.”

Nieuwe start

Volgens Roodbergen is dit boek een afsluiting van die periode en een nieuwe start voor Dagstir. Komend seizoen is Dagstir assistent-coach bij Almere City FC. “Het is altijd zijn droom geweest om profvoetballer te worden, dat is om verschillende redenen niet gelukt. Dan is het wel heel mooi om te zien dat hij dat als trainer wel haalt”, zegt Roodbergen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Spelregels Oosterwold op de schop; gemeente trekt regie naar zich toe

Bij de aanleg van nieuwe straten in de zelfbouwwijk Oosterwold gaat de gemeente Almere de touwtjes steviger in handen nemen. Een stuk minder zaken worden straks aan individuele bewoners overgelaten. Zo gaat de gemeente niet alleen de hoofdwegen aanleggen, maar neemt het ook de kleinere kavelwegen op zich. Op dit moment is het nog zo dat buren onderling moeten regelen dat er een weg langs hun huizen komt te lopen. […]

today24 juli 2023 23


0%