Nieuws

Topsporters maken op een SUPboard water schoon

today18 mei 2023 28

Achtergrond
share close

Een kinderfietsje, veel plastic en zelfs een winkelwagen. Het werd woensdagmiddag allemaal uit het water gevist door een groepje watersporters. Dit werd niet zomaar gedaan, maar stond allemaal in het teken van de landelijke aftrap van de Clean up on Tour in Almere Haven.

Watersporten en tegelijk het water schoner maken, dat is het doel van de Clean up on Tour. Met een SUPboard, een soort surfplank waar je op staat, een plasticbak en een prikker wordt er afval uit het water gehaald. Vorig jaar werd de tour voor het eerst gehouden. Toen is er in Nederland 1663 kilo uit het water gehaald.

Ambassadeur, olympisch kampioen windsurfen en Almeerder Kiran Badloe denkt dat het aantal dit jaar nog groter wordt. “Idealiter halen we natuurlijk zo min mogelijk op, dat betekent dat het water juist schoon is. Maar helaas is dat niet de realiteit. Daarom hangen we er een leuk wedstrijdelement aan vast om zoveel mogelijk kilo’s afval op te halen” , vertelt Badloe die uitlegt dat dit juist bewustwording creëert om te laten zien wat er allemaal in het water ligt.

Ook de Almeerse windsurfster Lilian de Geus staat met haar prikker fanatiek afval te verzamelen. “Ik heb net een groot stuk plastic uit het water gehaald.” Voor de Geus is het erg belangrijk dat ook zij meehelpt. “Voor ons windsurfers is het water het belangrijkste dat er bestaat. Daar zijn we elke dag te vinden. Dus dat het schoon is, is hartstikke belangrijk”, vertelt De Geus die ook zeker meedoet voor het plezier. “Het is even wat anders dan een wedstrijd. Vorige week stonden we nog op een evenement in het buitenland.”

Dit jaar staan er al twintig steden op de planning. Op 3 juni komt de Clean up on Tour weer terug naar Almere. Dan kunnen de inwoners ook een handje helpen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Illegaal café en vuurwapen aangetroffen op bedrijventerrein Markerkant 10

Bij een controle op bedrijventerrein Markerkant 10 in Almere zijn dinsdag een illegaal café en een vuurwapen aangetroffen. Ook werd iemand opgepakt voor bedreiging. Dat meldt de gemeente. Bij de controle waren naast politie en gemeente onder meer ook de douane, de belastingdienst, het UWV en netbeheerder Liander betrokken. In de bedrijfspanden waren meerdere personen aan het werk die ook een uitkering bleken te ontvangen. Zes panden gebruikten stroom zonder […]

today18 mei 2023 38


0%