Nieuws

Suburbia en SubSub in shock door afwijzing subsidie: ‘Dit is een klap in het gezicht’

today10 juli 2024 4

Achtergrond
share close

Theatergroepen Suburbia en SubSub krijgen de komende drie jaar geen subsidie meer van het Rijk. Het verzoek voor de in totaal benodigde 1.552.876 euro werd afgewezen door het Fonds Podiumkunsten, omdat het gezelschap een nieuwe artistieke leiding krijgt. Dit kan voor deze theatergroepen de fatale klap betekenen, vreest voorzitter Hilde van Garderen: “Dit is volkomen onterecht.

Waar bij zeven culturele organisaties uit Almere de champagne ontkurkt kan worden, vissen vijf organisaties buiten het net. Cultuurfonds Almere heeft haar zorgen geuit over de toekomst van deze organisaties. Volgens het fonds kunnen deze beslissingen gevolgen hebben voor het hele culturele landschap in Almere.

Lees ook: Cultuursubsidies bekend: vijf organisaties lopen subsidie mis

Te risicovol

Theatergroepen Suburbia en SubSub waren totaal aangeslagen en verbaasd toen ze vorige week te horen kregen dat ze geen subsidie krijgen van het Fonds Podiumkunsten. Het fonds noemde de wisseling van de artistieke leiding als reden voor de afwijzing. “Albert Lubbers gaat met pensioen en daarom komt er een nieuwe leider. Ze vinden dat wellicht te risicovol,” zegt Van Garderen.

Suburbia bestaat dit jaar twintig jaar en SubSub, de jongerentak van Suburbia, is in 2009 opgericht en in 2017 werd het officieel een stichting. “We bestaan al jaren en we zijn financieel gezond. We weten dat vernieuwing risico’s met zich meeneemt, maar dit is een goed ingecalculeerd risico”, vertelt de voorzitter.

Klap in het gezicht

Het besluit voelde volgens Van Garderen als een klap in het gezicht. Zonder de subsidie zullen de theatergroepen moeten nadenken over een plan B: “We moeten kijken naar andere subsidies of een afgeslankte vorm van bestaan. Als dat niet lukt, houdt Suburbia en SubSub op te bestaan.”

De voorzitter vertelt hoe de organisatie vele crisissen heeft moeten doorstaan, waaronder COVID: “En nu dit. Het is volkomen onterecht. Veel geld van het fonds landt in de Randstad, terwijl er al jaren wordt gezegd dat de regionale spreiding beter moet. Voor Almere zou dit dramatische gevolgen hebben.”

Strijdbaar

Suburbia en SubSub gaan niet bij de pakken neerzitten. “We zijn strijdbaar”, zegt Van Garderen. De theatergroepen zijn bezig met een politieke lobby en ze hebben binnenkort een afspraak met de wethouder. Samen met de directie gaan ze bezwaar aantekenen tegen het besluit. “Dit kan resulteren in het verdwijnen van een theatergezelschap in Almere, dat zou ongekend zijn.”

Wethouder Kees Ahles van Cultuur is blij om te zien dat Almeerse organisaties positieve beoordelingen hebben gekregen van het Rijk. “Over het geheel genomen zie je dat de Almeerse cultuurinstellingen zich de afgelopen jaren landelijk goed in de kijker hebben gespeeld. En dat werpt z’n vruchten af, we zien zelfs een groei in de periode 2025-2028 ten opzichte van 2021-2024.”

Ahles begrijpt de pijn van de instellingen die niet in aanmerking zijn gekomen voor subsidie. “Met de instellingen die het betreft willen we in gesprek over het perspectief voor de toekomst.”

Foto: Theatergroep Suburbia

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Kans groot dat Almere Floats dit jaar wel doorgaat

Almere Floats, dat plaatsvindt op zaterdag 20 en zondag 21 juli, gaat naar verwachting dit jaar gewoon door. Vorig jaar werd het evenement namelijk geannuleerd vanwege slechte weersomstandigheden. Martin Ort van OVSA (Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere) verwacht dit jaar mooi weer en dus geen annulering: “Ik denk gewoon dat het doorgaat”. In het weekend staan er verschillende activiteiten gepland, zoals workshops, kanoën, windsurfen, roeien en duiken. Ook kunnen mensen met hun eigen boot […]

today10 juli 2024 4


0%