Nieuws

Protestmars tegen de klimaatcrisis van Almere naar Den Haag

today4 september 2023 22

Achtergrond
share close

Een groep van ruim vijftig demonstranten liep zondag het eerste deel van de A12-mars. De wandeling is georganiseerd door actiegroep Extinction Rebellion met als doel om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. De stoet vertrok rond tien uur ‘s ochtends vanaf station Oostvaarders in Almere Buiten en liep naar het station van Almere Poort.

“We gaan met z’n allen naar de A12 om te demonstreren tegen de fossiele subsidies”, vertelt Coba Beugeling. “Deze mars is echt het lieve zusje van de klimaatacties. We houden ons helemaal aan de regels en we gaan gewoon een gezellig feestje vieren.”

Op verschillende plekken in Nederland vertrokken zondag groepen demonstranten om uiteindelijk allemaal samen te komen op 9 september bij de A12 in Den Haag. “We lopen deze hele week ongeveer 20 kilometer per dag. Iedereen kan instappen en uitstappen wanneer ze willen. Er zijn mensen die maar vijf kilometer meelopen maar er zijn ook deelnemers die helemaal meegaan naar Den Haag.”

Blokkade op A12
Dat veel mensen, die naar hun werk moeten, last krijgen van de actie op de A12, is volgens de organisatie het waard. “Als we doorgaan en het klimaat gaat zoals het nu gaat met bosbranden, overstromingen en dergelijke dan hebben veel meer mensen daar last van. Dus ja, het is het zeker waard”, zegt één van de deelnemers.

Ook Chris Soebroto, klimaatburgemeester van Almere, loopt een stuk mee. “Het is heel belangrijk, zoals minister van Klimaat Rob Jetten zegt, dat iedereen iets doet tegen de klimaatverandering. Het is belangrijk om bewust te worden van de grote problemen die er zijn. En dat we daar al jarenlang te weinig tegen doen.”

“Ik loop mee voor mezelf maar vooral voor onze kleinkinderen”, vertelt een deelnemer. “We moeten echt nu veranderingen bewerkstelligen want het is vijf over twaalf.”

De groep loopt maandag van Almere Poort naar het Mediapark in Hilversum. Daarna gaat de mars via Utrecht naar Den Haag om te eindigen op de A12.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Bekijk hier de weekendagenda van Almere

Naar een expositie, een theater of een piano concert? Bekijk hier wat er allemaal te doen is dit weekend in Almere. 1. Expositie ‘Van de schoonheid en de troost’  Wanneer: Van vrijdag 1 september tot 1 november Waar: Goede Rede, Almere Haven Entree: Gratis In Goede Rede is vanaf vrijdag 1 september de expositie ‘Van de schoonheid en de troost’ te zien. Er hangen werken van 33 schilders van Atelier MW, leerlingen van Myriam Weisz. […]

today1 september 2023 33


0%