Nieuws

Pilot om kinderen in Almere minder snel uit huis te plaatsen is een succes

today10 juli 2023 61

Achtergrond
share close

In sommige gezinnen kunnen de problemen zo ernstig worden dat kinderen uit huis geplaatst moeten worden. Maar wat als er dagelijks iemand langskomt in zo’n gezin met problemen om te helpen bij het aankleden van de kinderen en het maken van het ontbijt? Wat als dit de druk verlicht en ervoor zorgt dat de kinderen thuis kunnen blijven? Klinkt misschien vreemd, maar volgens instanties en de gemeente Almere is het dat niet. Ze baseren zich daarbij op de pilot ‘Versnellingsaanpak Jeugd Flevoland’, waar ook Almere aan meedoet.

Bij de pilot word er op een andere manier naar de problemen van gezinnen gekeken. De teams werden vorig jaar bij zo’n 250 kinderen ingezet. Van dit aantal kinderen mochten er zo’n 65 sneller naar huis of zelfs thuis blijven wonen. Na aanleiding van dit succes, mag deze pilot komend jaar doorgaan.

Roelie Bosch, wethouder van Almere, is blij met deze aanpak vertelt ze. Haar portefeuille ligt dan ook op Jeugd en gezin, Onderwijs, Welzijn en Leefbaarheid. Ze is blij dat kinderen niet gelijk uit huis hoeven, maar een kans krijgen thuis te blijven.

Lastige samenwerking

Van veel geld voor de jeugdzorg ligt vast waaraan het precies moet worden uitgegeven. Dit is een van de redenen waarom verschillende instanties soms lastig kunnen samenwerken. Bij de nieuwe teams is daar wel meer vrijheid voor, waardoor er makkelijker en sneller geschakeld kan worden.

Een voorbeeld van wat er dan anders gaat, is het verhaal van moeder Denise. Dit is overigens niet haar echte naam, maar die is wel bij onze redactie bekend.

De alleenstaande Denise kreeg een psychose en moest opgenomen worden. Haar dochter kon nergens terecht en werd dus uit huis geplaatst. Toen het later weer beter ging met Denise, kon de dochter eigenlijk weer terug. Maar door allerlei procedures duurde dat lang. “Het schoot niet op. Ik was al een half jaar aan het wachten op een onderzoek of ik weer voor haar zou kunnen zorgen. Eerst was er geen geld, later waren er geen mensen om het onderzoek te doen”, vertelt Denise die er duidelijk nog geïrriteerd over is.

Jeugdwet

“In Nederland is alles er sinds de invoering van de Jeugdwet in 1905 op ingericht om bij problemen kinderen uit huis te plaatsen, terwijl we inmiddels wel weten dat dit vaak niet de beste oplossing is voor het kind en voor de ouders. Dat moest anders en daar is lef voor nodig. En dat hebben de teams binnen de versnellingsaanpak”, vertelt Bosch. Kinderen moeten als het maar even kan thuis blijven wonen. Uithuisplaatsing zou echt het laatste redmiddel moeten zijn, vindt ze.

Gedragswetenschapper Vanessa Leerdam is één van de mensen van de Versnellingsaanpak Jeugd Flevoland: “Wij hebben de dochter van Denise stap voor stap naar huis gebracht. Door eerst één dag te proberen met begeleiding, konden we zien dat dat goed ging. Daarna kwam er een dag bij. En zo hebben we het opgebouwd. Gewoon door het te doen dus. Nu krijgt Denise nog twee keer per week bezoek van teamleden die haar begeleiden en die haar tips geven en kijken hoe ze omgaat met haar dochter.”

Denise is blij met de begeleiding en heeft er vertrouwen in dat ze er zijn om haar te helpen. “Ik durf het te zeggen als ik iets niet weet of moeite heb met bepaald gedrag van mijn dochter, dan ben ik niet bang dat ze direct weer uit huis gehaald wordt”, vertelt Denise.

Langer thuis
De teams helpen gezinnen met concrete hulp. “Soms kan het ontbijt maken al helpen. Of bijvoorbeeld helpen met het naar bed brengen, of een schema maken hoe het huishouden gedaan kan worden, zodat er tijd over is voor de kinderen”, vertelt Leerdam.

Ook wethouder Bosch heeft een voorbeeld. Ze gebruikt vaak het verhaal van een vader en een moeder die in een vechtscheiding zaten en waarvan de kinderen bij moeder woonden. Moeder werd opgenomen met psychische problemen en vader had voor de kinderen kunnen zorgen. Dit lukte alleen niet, omdat moeder de paspoorten van de kinderen niet wilde afgeven. Vader had die wel nodig om kinderopvangtoeslag te regelen. De toeslag was belangrijk, omdat vader fulltime werkt en het niet zelf kan betalen. “In de oude situatie zouden de drie kinderen uit huis geplaatst worden, wellicht niet bij elkaar. In de nieuwe situatie betalen wij die kinderopvang, zodat dat probleem is opgelost. Door te blijven praten met moeder, heeft de vader trouwens alsnog de paspoorten gekregen en kon er kinderopvangtoeslag aangevraagd worden. Dat is dus anders denken en het probleem direct aanpakken”, zegt Bosch.

Hulpverleners zijn er meestal zeker van dat het veel beter is voor kinderen om thuis te blijven. En het is ook nog eens veel goedkoper, zegt de wethouder. De pilot wordt in heel Flevoland toegepast.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

uncategorized

Hier staan we echt voor elkaar klaar! De ene heeft gereedschap nodig, de andere even dat de hond(en) uitgelaten moeten worden, een lift ergens naartoe, wat het ook al is, we staan altijd voor elkaar klaar. We hebben 5 keer per jaar een onderhoudsdag van ons straat en de straat naast ons, waarbij we halverwege bij één van de buren gezellig iets gaan drinken, wat lekkers nuttigen en bijkletsen. Ook tijdens het klussen en schoonmaken wordt er heerlijk bijgeklets en […]

today9 juli 2023 2


0%