Nieuws

Opheffing van ruiterpaden zorgt voor ophef

today11 januari 2024 19

Achtergrond
share close

Eind 2023 kwam het nieuws naar buiten dat Staatsbosbeheer van plan was verschillende ruiterpaden op te heffen. Het betrof paden in Almere Haven, Buiten en Hout. Nu hebben paardenliefhebbers, waaronder het Almeers Hippisch Centrum, een kritische brief met een vragenlijst gestuurd naar de gemeenteraad.

In de brief benadrukken zij dat zij het niet eens zijn met het opheffen van de paden. Het zou niet alleen slecht zou zijn voor het welzijn van de paarden, maar ook voor ruiters omdat zij dan niet meer kunnen genieten van de natuur in Almere.

De ruitersportverenigingen hadden dit besluit niet verwacht omdat er in Sportvisie Almere 2021-2026 het volgende werd gegarandeerd: “Naast een fijnmazig netwerk van fiets- en wandelpaden, hebben we ook kwalitatieve ruiter- en menpaden en een netwerk op het water zoals kanoroutes”.

Ruiterpaden in Almere

Er zijn momenteel verschillende ruiterpaden in Almere. De paden lopen door de bossen van Almeerderhout, Buitenhout, Waterlandse bos, Kemphaan, Kathedralenbos en Pampushout. De meeste ruiterpaden zijn in bezit van Staatsbosbeheer en de gemeente Almere.

Staatsbosbeheer heeft dus eind vorig jaar laten weten de verschillende routes in Almere op te willen heffen: ” alle ruiterpaden in Almere-Haven, Buiten en Hout op grondgebied van Staatsbosbeheer zullen per januari 2024 opgedoekt worden”. De ruiterpaden worden niet opgeheven als gebruikers van de paden een onderhoudscontract afsluiten.

Gevolgen voor veiligheid

Als de paardenliefhebbers het contract zouden ondertekenen, zijn zij verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de paden. Ook eventuele schade en/of ongevallen door ruiters, menners en vrijwilligers op de paden is dan voor 10 jaar lang hun verantwoordelijkheid. Hier zijn zij het niet mee eens, ook omdat de paden zowel door achterstallig onderhoud, als verstoring door nieuwbouw, al zijn verwaarloosd.

Volgens de paardenliefhebbers heeft de opheffing namelijk grote gevolgen voor de veiligheid van de ruiters, menners en overige weggebruikers. Ook omdat zij dan gebruik moeten maken van openbare wegen. Dit zal volgens hun ook invloed hebben op het welzijn van de paarden, de sport en het straatbeeld van Almere.

Of de paden nu worden opgeheven of niet, is niet duidelijk. De raad heeft begin dit jaar namelijk de brief doorgestuurd naar het college van burgemeester en wethouders. Dit komt omdat raadsleden niet ‘aan zet’ zijn bij dit onderwerp. Er wordt nu dus gewacht op een reactie van het college over het besluit.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Buurthuiskamer Almere Haven op zoek naar gastvrouw/heer

Medewerkers van de buurthuiskamer in Almere Haven zijn op zoek naar een vrijwilliger die gastvrouw of -heer wil zijn. Tijdens deze functie wordt verwacht dat je gasten van de buurthuiskamer voorziet van een kopje koffie, thee en/of lunch. Bovendien moet je op dinsdag en donderdag beschikbaar zijn van 10:00 uur tot 15:00 uur. “Het gaat erom dat je een praatje maakt met de gasten, wat voornamelijk ouderen zijn. Het is […]

today10 januari 2024 8


0%