Nieuws

Oostvaardersplassen toegankelijker dankzij vlonderpad

today17 augustus 2023 33

Achtergrond
share close

De Oostvaardersplassen worden toegankelijker door een uniek vlonderpad waaraan wordt gewerkt. Het beschermde natuurgebied tussen Lelystad en Almere krijgt een pad dwars door een moerassig gebied, waar bezoekers op eigen houtje de natuur kunnen ontdekken. 

“Het maakt een deel van het moeras extra toegankelijk”, zegt boswachter Rosan op den Kelder. “Je gaat over waterpartijen heen. Je kan door het riet lopen. Dan hoor je de baardmannetjes, misschien kom je een roerdomp tegen, de zeearend vliegt over je hoofd. Het is een fantastisch mooie wandeling.”

Het nieuwe vlonderpad verbindt meerdere hoofdpunten met elkaar in het natuurgebied. De route gaat onder andere ook over een stuw. De wandeling door dit stuk van het moeras was eerder alleen mogelijk onder leiding van een gids. Dat is nu niet meer noodzakelijk. Op den Kelder: “De route was spannend omdat je dan over een sluis moest. Nu hebben we het pad verstevigd zodat iedereen er goed overheen kan. En er zijn leuningen bij de bruggen.”

Duurzaam
De vlonderbrug is gemaakt van duurzaam materiaal. Aannemer Lennert Joore van Flora Nova: “Het is samengeperst plastic. Dat doen we omdat de opdrachtgever een lange levensduur eist van het gebruikte materiaal. Dit gaat vijftig jaar mee.” Het materiaal rot en splintert niet, heeft geen onderhoud nodig en bevat geen schadelijke stoffen volgens de aannemer.

Het vlonderpad wordt opengesteld buiten het broedseizoen en buiten de winterperiode, vanwege rust voor de dieren. De verwachting is dat het pad vanaf half juli volgend jaar voor het eerst open is voor bezoekers.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Verhuurbedrijf wil ontruiming appartementen Grote Markt Almere voorkomen

De eigenaar van Almere Invest heeft woensdag bij de Raad van State de ontruiming van drie verhuurde appartementen aangevochten, die de gemeente heeft aangekondigd. Almere Invest verhuurt al meer dan dertien jaar woningen boven tapasbar Barça aan de Grote Markt in Almere Stad. Volgens de verhuurder had de gemeente Almere de eerste jaren geen enkel probleem met de bewoning van de appartementen. Pas toen in 2019 de buurman, van café-restaurant […]

today17 augustus 2023 68


0%