Nieuws

Ook in 2024 blijft crisisopvang in oude brandweerkazerne bestaan

today13 december 2023 4

Achtergrond
share close

De voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant in Stad blijft nog zeker een jaar dienst doen als crisisopvanglocatie voor asielzoekers. Dat heeft het college van b en w besloten. Het gebouw is eigenlijk niet geschikt voor deze functie, maar vanwege de landelijke asielcrisis blijft de gemeente de opvang gedogen. Ook de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen kunnen een extra jaar open blijven.

Sinds de zomer van 2022 is de oude brandweerkazerne aan de Markerkant 15-13 in gebruik voor de crisisopvang van asielzoekers. De bedoeling is om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Het pand kwam vrij nadat de brandweer naar een nieuwe kazerne in Poort verhuisde. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat 275 asielzoekers daar een paar maanden zouden verblijven. Maar dat werd al snel langer. Eind 2022 besloot de gemeente dat de opvang nog een jaar mocht blijven bestaan. Nu komt daar een jaar bij.

Oekraïners
Op verschillende plekken in de stad worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Ook die plekken kunnen nu een jaar langer worden gedoogd.

De burgemeester en wethouders laten weten dat gedogen niet de voorkeur heeft, maar dat het nu toch niet anders kan: ‘De enorme druk op de asielketen blijft onverminderd hoog. Wij blijven hiermee onze verantwoordelijkheid nemen’. Voor officiële toestemming zouden de panden ingrijpend moeten worden verbouwd om aan alle bouwregels te voldoen. Dan zouden de bewoners op straat komen te staan. ‘Dit vinden wij onwenselijke daarom hebben wij besloten om deze opvanglocaties langer te gedogen’, laat het college weten.

Hongerstaking
Afgelopen zomer ging een aantal bewoners van de crisisopvang aan de Markerkant 15-13 in hongerstaking. De asielzoekers deden dat als protest tegen hun situatie. Met name het lange wachten zonder informatie over hun asielprocedure waren ze zat. De gemeente laat weten dat geprobeerd is om de asielzoekers perspectief te bieden met een werktraject.

Sindsdien hebben zich geen incidenten meer voorgedaan. Ook zijn er volgens het college bij de gemeente geen meldingen bekend van overlast door omwonenden. De gemeente laat weten de situatie in de gaten te houden en zich te blijven inzetten voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Gemeente in gesprek met NS over nachttreinen naar Amsterdam

Een nachttrein tussen Almere en Amsterdam, het is een langgekoesterde wens van verschillende partijen in de gemeenteraad. Daarom liet de gemeente de NS in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn. De NS hebben een berekening gemaakt, maar op dit moment is er geen geld beschikbaar voor de proef. Toch betekent dat niet dat de nachttrein van de baan is. In een eerste berekening van de Nederlandse Spoorwegen zou een proef […]

today13 december 2023 4


0%