Nieuws

Morgen storm Pia en veel regen in de stad?

today20 december 2023 11

Achtergrond
share close

Er komt maar geen einde aan het wisselvallige weer en morgen doen we er gewoon nog een schepje boven op in Almere. Gaat het stormen en krijgen we te maken met veel regen?

We zitten midden in de straalstroom en daarmee worden van tijd tot tijd actieve depressies met regen en wind meegenomen richting onze omgeving. De straalstroom is een meanderende rivier van lucht op ongeveer 10 kilometer hoogte. Deze ‘rivier’ kan snelheden bereiken van honderden kilometers en wel duizenden kilometers lang zijn. De straalstroom is in de winter op zijn sterkst doordat de tegenstelling (temperatuur) tussen de Noordpool en de evenaar nu het grootst is in vergelijking met de zomer.

Morgen wordt er met deze straalstroom een actieve depressie meegenomen. De kern van dit systeem trekt over de noordelijke Noordzee richting Denemarken, maar heeft wel een behoorlijk windveld bij zich. Gaat het stormen in Almere? Dat lijkt er net niet in te zitten, maar onrustig wordt het wel. Op het Markermeer komt morgenmiddag- en avond een stormachtige wind te staan en boven de stad een harde wind uit west tot noordwest. Verder komen er dan zware windstoten te staan tot 80-85 km/u en mogelijk een uitschieter tot boven de 90 km/u, ook in de stad. Daarbij vallen er enkele buien, maar toch is de zon ook nog even te zien.

Wanneer spreken we officieel van storm? Als de gemiddelde wind 10 minuten lang boven de 9 Beaufort (75 km/u) komt. Zodra het uurgemiddelde 9 Beaufort heeft bereikt gaat de storm officieel de boeken in.

Extreem zal het morgen zeker niet zijn, maar rij je met een vrachtwagen of met een auto met aanhanger dan is het wel verstandig om rekening te houden met de zware windstoten. Ook kerstbomen, kerstversiering en andere markten moeten zeker wel rekening houden met veel wind.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Yvonne Hondema wordt de nieuwe politiechef van Midden-Nederland

Yvonne Hondema wordt de nieuwe korpschef van de Eenheid Midden-Nederland. Zij wordt per 1 februari 2024 voorgedragen voor de functie. Hondema zal Martin Sitalsing opvolgen, die politiechef in Noord-Nederland is geworden. Hondema geeft aan dat het voelt als thuiskomen bij de politie. Zij werkte eerder namelijk ook al voor de eenheid Midden-Nederland in Utrecht. Samenwerking is essentieel Hondema heeft dus al eerder bij de politie Midden-Nederland gewerkt, maar woont er zelf ook. Ze zegt dat er binnen dit gebied vooral […]

today20 december 2023 15


0%