Nieuws

Minder dienstauto’s, wethouders vaker met OV en op de fiets

today4 augustus 2023 27

Achtergrond
share close

De burgemeester en wethouders van Almere kunnen voortaan minder makkelijk met een dienstauto naar afspraken reizen. De gemeente heeft het vervoerbeleid aangepast. Voortaan zijn er niet 3, maar 2 auto’s met chauffeur beschikbaar voor het college. De wethouders moeten dus vaker gebruik maken van alternatieve vervoermiddelen, zoals het openbaar vervoer, een deelauto, of de fiets.

“Veel wethouders fietsten al door de stad naar afspraken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Maar nu wordt dat meer gestimuleerd. In het collegeakkoord was eerder al afgesproken dat kritisch zou worden gekeken naar de manier waarop burgemeester en wethouders reizen, ‘ …vanuit duurzaamheid, financiën, veiligheid en voorbeeldfunctie.’ Voortaan wordt gebruik gemaakt van een mix van vervoermiddelen, zoals een deelauto, trein of eigen vervoer. Per rit zal worden besloten op welke manier wordt gereisd. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de duurzaamheid, de veiligheid en de mogelijkheid om onderweg te kunnen werken. “Soms is het handig om onderweg te kunnen overleggen of werken, dan blijft een dienstauto met chauffeur een goede keus”, zegt de gemeente.

Duurzamer en goedkoper

Door gebruik te maken van een mix van vervoersmogelijkheden is één dienstauto met chauffeur dus niet meer nodig. De betreffende chauffeur is met vervroegd pensioen gegaan. Twee overgebleven dienstauto’s zijn sinds kort vervangen door elektrische auto’s. Die moeten ook nog eens langer meegaan dan voorheen: de afschrijvingstermijn wordt 6 in plaats van 4 jaar. “Dit alles draagt bij aan een structurele kostenbesparing en aan de verduurzaming van het dienstvervoer”, schrijft het college aan de gemeenteraad.

Transparant

Begin dit jaar kwamen de dienstauto’s van de gemeente in het nieuws toen bleek dat de rittenadministratie van voormalig burgemeester Franc Weerwind niet volgens de regels is bijgehouden.  Deze nieuwe veranderingen hebben daar niet mee te maken, laat de woordvoerder weten. “Maar dat heeft ons wel opnieuw doen inzien hoe belangrijk het is om alles goed bij te houden. We willen zo transparant mogelijk zijn over de ritten van de bestuurders en daarom is alles openbaar”. De ritten worden gepubliceerd op de site van de gemeente.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Topdrukte bij binnenspeeltuinen in Almere

Deze zomer valt er veel regen en is het koud. Het is dan ook best logisch dat veel Almeerders kiezen voor activiteiten binnen. In de vakantieperiode zorgt dit voor grote drukte bij binnenspeeltuinen in de stad. Ondernemers van FunZone Almere, Ballorig en Jumping Jack geven allemaal aan dat ze een enorm verschil zien in de drukte. “Vorig jaar was het heel erg saai, nu is het echt gezellig,” zegt bedrijfsleider […]

today4 augustus 2023 55


0%