Nieuws

Konikpaarden mogen niet meer grazen in Oostvaardersveld, ‘is dierenmishandeling’

today10 juli 2024 4

Achtergrond
share close

Het laten grazen van konikpaarden in een specifiek deel van de Oostvaardersplassen is in strijd met de wet. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Dat is één van de hoogste bestuursrechters in Nederland. Er zou sprake zijn van dierenmishandeling.

Het gaat om het Oostvaardersveld, een gebied aan de Lelystadse kant van de Oostvaardersplassen, tussen de Praamweg en de A6.

Grote klis

In het Oostvaardersveld groeit de ‘grote klis’, een stekelige plant die bij de paarden voor irritatie zorgt. “Het komt voor dat de konikpaarden tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel oplopen, doordat zij grazen tussen de grote klis.”

Volgens het college is het Oostvaardersveld daarom geen geschikte plek om konikpaarden te laten grazen en is het dierenmishandeling. Daarmee is Staatsbosbeheer in overtreding.

Minister moet handhaven

Het CBb draagt de minister voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur op om te handhaven tegen de grazende paarden. Staatsbosbeheer heeft twaalf weken de tijd om de paarden daar weg te halen, daarna moet de minister optreden.

De zaak is aangespannen door de stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer. De uitspraak van het CBb is definitief.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Geen opvolger voor AAP-directeur Van Gennep, andere directeur gaat alleen verder

Stichting AAP stelt geen opvolger aan voor de vertrekkende directeur David van Gennep. Dat heeft de Raad van Toezicht besloten. Erik Peeters, die al directeur was samen met Van Gennep, blijft als enige over. Peeters is sinds 2009 betrokken bij Stichting AAP. Sinds een jaar vormde hij samen met Van Gennep het bestuur van AAP. Peeters neemt niet alle taken over van de vertrekkend directeur. Een deel van de werkzaamheden wordt […]

today9 juli 2024 3


0%