Nieuws

Gemeenteraad moet beslissen over toekomst kasteel Almere

today30 november 2023 17

Achtergrond
share close

Het college van burgemeester en wethouders in Almere wil opnieuw in gesprek met de gemeenteraad over de toekomst van het kasteel en het gebied eromheen. Het college wil weten of de raad openstaat “voor het mogelijk maken van woningbouw op de kasteellocatie of niet.”

Al meer dan twintig jaar staat het kasteel, half afgebouwd, langs de A6. Door de jaren heen hebben verschillende partijen interesse getoond om de kasteellocatie te herontwikkelen, maar dan wel als daar ook huizen gebouwd mogen worden.

Het huidige bestemmingsplan staat woningbouw niet toe. De gemeenteraad kan het bestemmingplan aanpassen om de bouw van woningen mogelijk te maken.

Kritiek
Begin dit jaar was het kasteel ook onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Verschillende politieke partijen uitten toen kritiek aan het adres van verantwoordelijk wethouder Julius Lindenbergh. Aanleiding waren gesprekken die hij had gevoerd met een ontwikkelcombinatie, bestaande uit BPD Gebiedsontwikkeling, Van Rhijn Projectontwikkeling, Terra Projectmanagement en de woningbouwcorporatie GoedeStede.

Deze partijen gaven toen aan de kasteellocatie te willen ontwikkelen in combinatie met het bouwen van woningen. Volgens verschillende partijen in de gemeenteraad had de wethouder eerst de gemeenteraad moeten informeren, voordat hij in gesprek ging met de ontwikkelaars. Volgens Lindenbergh waren het vrijblijvende gesprekken waar hij geen toezeggingen had gedaan.

Volgens het college van B en W kan de kasteellocatie blijven in dezelfde staat zoals nu het geval is. Maar als de raad openstaat voor woningbouw, wil het college weten op welke manier de raadsleden dat dan het beste zouden vinden.

Wat wil de gemeenteraad?
“Wij willen graag met uw raad in gesprek over de uitgangspunten die zijn opgenomen in de beleidskaders”, zegt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. “Wij leggen de vraag om u uit te spreken over de uitgangpunten heel open bij u neer, meer open dan u van ons gewend bent. Dat is een bewuste keuze. Het gaat ons er om wat u als raad wilt, zodat wij ons daarvoor kunnen gaan inzetten.”

Kijk hieronder naar de geschiedenis van het kasteel:

 

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Dieselgenerator Waterwijk die ’24/7 aanstaat’ leidt tot vragen aan college

De Almeerse politieke partij ApOpa stelt vragen aan het college over een dieselgenerator van Vattenfall die al twee jaar lang dag en nacht aanstaat volgens de partij. Zij zijn van mening dat deze op zeer korte termijn moet verdwijnen of vervangen worden door een duurzamere versie. Ook omdat de generator veel overlast van uitlaatgassen geeft. De dieselgenator is te vinden tegenover de IJsselbrug in de Waterwijk in Stad. ApOpa vraagt […]

today30 november 2023 10


0%