Nieuws

Gemeente wil riool Oosterwold zelf aansluiten; prijskaartje stijgt naar 65 miljoen

today21 juli 2023 15

Achtergrond
share close

De gemeente Almere heeft bekendgemaakt hoe ze ervoor wil zorgen dat alle huizen in de wijk Oosterwold op het riool worden aangesloten.

Het komt erop neer dat de gemeente de portemonnee trekt om een aannemer in te huren, die bij alle huishoudens de werkzaamheden gaat uitvoeren. Naast de daadwerkelijke aansluiting wordt dan ook gezorgd voor het herstellen van de tuin of oprit en het weghalen van de oude waterzuivering.

Door vanuit de gemeente een bedrijf in te huren zou effectiever en goedkoper gewerkt kunnen worden dan wanneer bewoners een geldbedrag krijgen en zelf de aansluiting moeten regelen. Toch gaat het zo’n 6 tot 7,5 jaar duren voordat het project is afgerond. Het prijskaartje loopt daarbij op tot 65 miljoen. Eerder werd nog uitgegaan van ruim 60 miljoen.

Eigen verantwoordelijkheid
Oosterwold is een gebied waar op een andere manier wordt gebouwd dan in normale wijken. Bewoners zijn voor veel zaken zelf verantwoordelijk. Bijvoorbeeld voor de wegen en in eerste instantie dus ook voor de zuivering van hun afvalwater. Dat gebeurt door installaties op de eigen kavel. Vorig jaar bleek echter dat de gemeente dit nooit op deze manier had mogen regelen.

Het alsnog aansluiten van alle huizen op het riool is een monsterklus die vele malen duurder uitpakt dan wanneer dit al vanaf begin af aan was gedaan. In 52 straten moet in een smalle strook langs de wegen gegraven gaan worden. En op de kavels van de woningeigenaren zullen leidingen aangelegd moeten worden. Dat terwijl er nu vaak al een volledige tuin of oprit ligt.

“Wij willen mensen zo veel mogelijk ontzorgen door hen dat uit handen te nemen”, zegt wethouder Julius Lindenbergh over het plan van aanpak van de gemeente.

Geen geld terug
Het geld dat kaveleigenaren in Oosterwold in het verleden hebben uitgegeven aan hun eigen zuivering krijgen ze niet terug. Omdat ze dit zelf moesten doen, hebben de eigenaren namelijk een korting op de grondprijs gekregen, zo zegt de gemeente. Dat gaat om een bedrag dat gemiddeld tussen de 10.000 en 12.000 euro ligt. Dat bedrag is volgens de gemeente voldoende geweest om de afvalzuivering te betalen. Jaarlijkse onderhoudskosten ziet de gemeente als vergelijkbaar met de riool- en zuiveringsheffing die mensen in andere delen van de stad betalen.

De 65 miljoen die het het project de gemeente Almere gaat kosten, zijn niet alleen voor de aanleg van rioleringsbuizen, maar ook voor noodmaatregelen tot die tijd. Zo zijn er in de wijk zo’n 200 putten aangelegd waar huishoudens hun water voorlopig in lozen. Een tankwagen rijdt dagelijks door Oosterwold om die putten leeg te zuigen en de inhoud naar de waterzuivering te brengen.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Vier betrokkenen bij bijna fatale steekpartij weigeren te zeggen wie stak

Vier Almeerders die worden verdacht van betrokkenheid bij een steekpartij in hun woonplaats willen niet vertellen wie er daadwerkelijk heeft gestoken. Dat bleek donderdag tijdens de eerste zittingsdag van de strafzaak tegen hen. Het slachtoffer werd in april vorig jaar in zijn borst en buik gestoken en liep een slagaderlijke bloeding op. Hij overleefde het ternauwernood. Het incident gebeurde op het parkeerterrein bij cultuurcentrum De Glasbak in Almere Stad. De […]

today21 juli 2023 80


0%