Nieuws

Gemeente start met bestrijding eikenprocessierupsen

today24 april 2023 79

Achtergrond
share close

Het wordt weer warmer weer en daarmee kruipen de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei. De brandharen van deze rups kunnen voor overlast zorgen. De gemeente Almere begint daarom deze week met de preventieve bestrijding van de rupsen. 

In de warmere maanden kan je elk jaar de eikenprocessierups vinden op eikenbomen. De rups is behaard en een deel van de haren bestaan uit zogenoemde brandharen. Die kunnen jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.

Omdat de rups als een plaaginsect wordt beschouwd en om zo veel mogelijk overlast te voorkomen, wordt de rups bestreden. Bij die preventieve bestrijding worden de eikenbomen besproeit met aaltjes, een soort wormen. Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. De kleine wormpjes dringen de rupsen binnen en doden ze uiteindelijk.

Soms overleven rupsen de eerste fase van de bestrijding. Dan wordt het nest met een speciale stofzuiger uit de boom gezogen.

Natuur helpt een handje 

De rups wordt het beste bestreden door de natuur zijn gang te laten gaan. Er zijn namelijk steeds meer natuurlijke vijanden zoals de sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en vogels die de rupsen opeten. Daarom wil de gemeente meer ruimte maken voor deze natuurlijke vijanden. Dit doen ze door het gras hoger te laten groeien, het plaatsen van broedkasten, het laten groeien van kruiden en bloemen en het plaatsen van vogelhuisjes.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Controle van 138 auto’s resulteert in 130 boetes

Bij een grote verkeerscontrole aan de Muiderzandplaats in Almere zijn afgelopen week 132 boetes uitgeschreven. Daarnaast zijn er drie rijbewijzen ingenomen door de politie. Ook de douane en Belastingdienst deden mee aan de controle. De Belastingdienst nam 11 voertuigen in beslag en inde ruim 200.000 euro aan achterstallige betalingen. In totaal werden er 138 voertuigen gecontroleerd. Rijbewijzen ingenomen De controle werd donderdag georganiseerd om onder andere ondermijning tegen te gaan […]

today24 april 2023 57


0%