Nieuws

Gemeente heeft grote achterstanden op onderhoud openbare ruimte

today24 juni 2024 3

Achtergrond
share close

De gemeente Almere heeft een forse achterstand in het beheren en onderhouden van de openbare ruimte. Dit heeft te maken met een gebrek aan budget en goede vakmensen. De begroting voor het onderhouden van de openbare ruimte is vorig jaar besproken. Toen werd duidelijk dat er stapsgewijs meer geld moet worden vrijgemaakt om meer grip te krijgen op het beheren van de openbare ruimte, zoals het rioolstelsel en het verzorgen van het groen in de stad.

Onderhouden van de openbare ruimte

In 2023 is bij de Programmabegroting 2024 besproken dat er in 2032 ruim twee keer zoveel geld nodig is voor het onderhouden van de openbare ruimte. Dit komt door de stijgende inflatie en de groei van de stad. Er is op dit moment echter sprake van achterstallig onderhoud. Deze achterstanden moeten snel worden ingelopen om gevaarlijke situaties te voorkomen. De gemeente heeft alleen veel moeite om goede vakmensen te vinden.

Bovendien is er veel extra geld nodig. Dit geld is nodig voor grootschalig onderhoud van woonwijken en bedrijventerreinen. Op dit moment is er alleen sprake van grootschalig onderhoud in de wijken Regenboogbuurt en Muziekwijk in Almere Stad. In de wijk De Hoven in Almere Haven worden er voorbereidingen getroffen voor een grondige inspectie van riolen, stoepen en wegen. Voor het beheer van het rioolstelsel is extra geld nodig, zoals duidelijk werd in het Strategisch Assetmanagementplan.

achterstallig onderhoud openbare ruimte
Achterstand door beperkt budget en gebrek aan mankracht

Door het steeds ouder worden van Almere, is er op veel meer plekken groot onderhoud aan de openbare ruimte nodig. De financiële capaciteit om dit te bewerkstelligen is echter beperkt. Door de huidige begroting is er een beperkt beheerbudget beschikbaar. De kosten voor het dagelijkse onderhoud van de stad zijn flink gestegen. Volgens de gemeente komt dit door de hoge prijsstijgingen van betrokken aannemers.

Ook het vinden van voldoende mankracht is een groot probleem. Door deze twee zaken is er een achterstand in het onderhouden van de openbare ruimte ontstaan. De gemeente is genoodzaakt om kritisch te kijken naar hoe het beheer goedkoper kan. De betrokken bestuurders laten weten dat er alles aan gedaan wordt om goede vakmensen binnen te halen. Er wordt tevens gekeken hoe er extra geld kan worden vrijgemaakt voor dagelijks verzorgend onderhoud.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

uncategorized

Iedereen is betrokken, zegt gedag tegen elkaar en het is enorm fijn en rustig wonen! Daarom staan er amper huizen te koop in de rij! Een feestje met z'n allen zou heel erg leuk zijn!

today23 juni 2024 3


0%