Nieuws

Floriade BV blijft bestaan, onduidelijk wat bedrijf gaat doen

today28 september 2023 7

Achtergrond
share close

Floriade BV blijft bestaan, onduidelijk wat bedrijf gaat doen

Floriade BV, het bedrijf dat in het leven werd geroepen om de Floriade in Almere te organiseren, wordt niet opgeheven. Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. In plaats daarvan gaat de BV mogelijk door onder een andere naam en met een ander doel. Wat het bedrijf precies gaat doen, is nog niet duidelijk.

Het bedrijf leed in 2022 tientallen miljoenen euro verlies, vooral door de tegenvallende bezoekersaantallen tijdens de Floriade 2022. Als het bedrijf bij voortzetting van de activiteiten winst weet te maken, kan die winst verrekend worden met het verlies van vorig jaar. Dat levert een belastingvoordeel op.


Floriade BV is een bedrijf dat in 2016 is opgericht door de gemeente Almere om de Floriade 2022 te organiseren. Financieel gezien is de BV volledig afhankelijk van de gemeente. Het verlies dat het bedrijf heeft gemaakt met het organiseren van de tuinbouwtentoonstelling, is dus volledig voor rekening van de gemeente. In totaal is de gemeente meer dan 100 miljoen euro kwijt aan de Floriade.


Sinds de oprichting van het bedrijf is het de bedoeling geweest om die na de tentoonstelling op te heffen. Volgens het jaarverslag van de Floriade BV is de gemeente in april begonnen met onderzoeken of het mogelijk is om de BV andere activiteiten te laten doen, en de winst daaruit te verrekenen met het verlies dat de tentoonstelling heeft geleden.

De jaarrekening meldt een tekort van 79,8 miljoen. Dat is het totaalbedrag dat de gemeente Almere de afgelopen jaren aan leningen heeft verstrekt aan de BV. Doordat de Floriade slechte resultaten boekte, heeft de BV deze leningen niet kunnen terugbetalen. Ze vormen dus een verliespost voor de gemeente. De gemeente stort nu 79,8 miljoen in de BV, zodat die schuldenvrij verder kan.

Wat de gemeente precies van plan is, is nog niet duidelijk. Het college van burgemeester en wethouders wil eerst de raad informeren, voordat het publiek en de pers wordt geïnformeerd.

Hoe kon het verlies van de Floriade zo hoog oplopen? Dat leggen we hier uit:

 

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Arriva wil Almeerse spoorlijnen beheren en stapt naar de toezichthouder

Arriva wil vanaf 2026 een aantal spoorlijnen van de NS in Almere overnemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij na berichtgeving in de Volkskrant. De vervoerder probeert dat via toezichthouder Autoriteit Consument & Markt voor elkaar te krijgen. Het gaat om de trajecten Almere-Utrecht en Almere-Amsterdam. Daarbij wil Arriva volgend jaar ‘s avonds twee treinen per uur laten rijden tussen Lelystad en Zwolle. In de nieuwe plannen van de […]

today27 september 2023 7


0%