Nieuws

Files door controle met 120 agenten tegen ondermijning in Haven

today2 november 2023 12

Achtergrond
share close

Wie woensdagmiddag of -avond in de omgeving van Almere Haven reed, is het vast wel opgevallen: Politie Midden-Nederland hield een grote controleactie. Op vijf verschillende plekken werden automobilisten en motorrijders staande gehouden door zo’n 120 agenten.

Verbindingswegen zoals de Noorderdreef en de Steigerdreef werden afgesloten. “We doen deze controle om ondermijning tegen te gaan,” zegt woordvoerder Lotte Vermaas van de politie. Het gaat vooral om drugscriminaliteit en wapenbezit. “We checken alles.” Voor de actie waren veel politieagenten op de been. In totaal honderdtwintig man in politieauto’s, in busjes en op de motor.

Door de controles ontstonden lange files. In rijtjes van drie werden auto’s grondig gecontroleerd. Het was een verrassingsactie van de politie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee om criminelen aan te pakken. “Ja dat moet ook gebeuren toch”, zegt een man in een dure auto. “Ik heb er verder niks over te zeggen man.” Een andere man vindt het ook niet zo erg. “Ze kijken naar je rijbewijs en of de auto wel op kenteken staat.”

“Ik rij ook een dikke bak, dus ik begrijp wel dat ik aan de kant wordt gezet.”— automobilist

Maar niet alleen zijn autopapieren werden gecontroleerd. De hele auto werd aan een grondig onderzoek onderworpen. Zo moesten onder meer de achter- en voorklep open. “Soms is op het eerste oog niet te zien wat er in de auto verstopt is”, zegt Vermaas. Daarom wordt ook onder de auto gekeken en moeten bestuurders uitstappen zodat de binnenkant van de auto onderzocht kan worden. “Ik heb natuurlijk niks te verbergen,” zegt de bestuurder van de auto. “Dus van mij mogen ze gewoon kijken.”

Er werden ook grote, dure auto’s met getinte ruiten aan de kant gezet. “Ik vind het wel vervelend”, zegt een man in zo’n auto. “Maar ik rij ook een dikke bak en dus begrijp ik wel dat ik aan de kant wordt gezet. Maar ik ben zelf geen crimineel”, zegt hij lachend.

Onderwereld

De politie wil met dit soort bliksemacties de toenemende ondermijning tegengaan. Vermaas: “Dus waar de georganiseerde onderwereld verweven is met de bovenwereld.” De politie wil ook zichtbaarder aanwezig zijn en burgers een gevoel van veiligheid geven.

“Ik voel me sowieso te allen tijde veilig,” zegt een bestuurder. Een andere automobilist voelt zich door deze politiecontrole niet gelijk veiliger. “Ik vind het wel jammer dat ik eruit wordt gepikt en anderen natuurlijk niet. Ik ben een jongere in een dikke bak en ik ben donker. Het is wat het is.”

Het is nog niet bekend wat de verrassingsactie van woensdagavond heeft opgeleverd. De politie is van plan vaker grote bliksemacties uit te voeren.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Almere City walst in strijd om KNVB-beker over OJC Rosmalen heen: 1-8

Als een ware Eredivisionist heeft Almere City de volgende ronde van het KNVB-bekertoernooi bereikt. OJC Rosmalen werd maar liefst met 1-8 aan de zegekar gebonden. Bij rust leidde het team van Alex Pastoor al met 1-3. Kornelius Hansen was op dreef bij de Almeerders. De Noor scoorde maar liefst drie keer. Keeper Nordin Bakker stond in dit bekertreffen niet onder de lat bij Almere City. Zijn plek werd in dit […]

today1 november 2023 6


0%