Nieuws

‘Er is een goede kans dat GroenLinks in een volgende coalitie terechtkomt’

today5 april 2024 4

Achtergrond
share close

GroenLinks-fractievoorzitter Jaap Steenkamer denkt dat er ‘een goede kans’ is dat zijn partij toetreedt tot de volgende coalitie. Dat zegt hij in de talkshow Politiek op 1. “Nu de VVD op een of andere manier heeft besloten dat ze niet de verantwoordelijkheid willen nemen voor het stadsbestuur, blijven er maar een paar partijen over.” De linkse partij is zo zeker dat er zelfs al een vacature op de site staat voor een wethouder.

Een onafhankelijke verkenner heeft afgelopen maand met alle partijen in de Almeerse gemeenteraad geïnventariseerd hoe er ‘een stabiel stadsbestuur’ kan komen. “Als GroenLinks hebben wij aangegeven dat het ons goed lijkt om een meerderheidscoalitie te vormen”, zegt de fractievoorzitter.

Er lopen volgens Steenkamer nog geen formatiegesprekken. Wel heeft de partijvoor het geval dat ze toetreden, een vacature op hun website geplaatst. Hierin geeft de partij aan op zoek te zijn naar een wethouderskandidaat. Steenkamer: “We moeten nog wel onderhandelen over de voorwaarden waaronder GroenLinks en PvdA zouden toetreden tot de coalitie.”

‘Gek als de VVD aansluit’

De breuk binnen het stadsbestuur ontstond toen de VVD eiste dat er geen lastenverzwaring zou komen voor Almeerse burgers en ondernemers. Jaap Steenkamer noemt het ‘een ultimatum’ en vindt dat de VVD hiermee wegloopt van haar verantwoordelijkheid. “Zo kun je niet functioneren binnen een raad en binnen een coalitie, als je op die manier met elkaar omgaat.”

‘Stiekeme’ gesprekken over een toekomstig college met GroenLinks en PvdA waren volgens de VVD de doorslag om uit de coalitie te stappen. “Ik zou het heel gek vinden als de VVD opnieuw zou aansluiten in enige vorm”, zegt Steenkamer.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Steekincident Festivalplein, dader voortvluchtig

Een man is donderdagavond rond 20:00 uur gewond geraakt bij een steekincident aan het Festivalplein in Almere. Dat meldt de politie. De dader is nog voortvluchtig. De politie is ter plekke een onderzoek gestart. Ze zijn op zoek naar een man met een donkere huid, lang haar en een baard. Hij draagt een bruine jas en een witte broek. Volgens de politie is het slachtoffer aanspreekbaar, maar wel naar het ziekenhuis […]

today5 april 2024 4


0%