Nieuws

Debat over lerarentekort: ‘Lerarenopleiding moet aantrekkelijker gemaakt worden’

today29 januari 2024 7

Achtergrond
share close

In het televisieprogramma ‘Late Night’ van 1Almere praat presentator At Kasbergen met Almeerders over de politiek en het nieuws van de stad. Deze keer zijn Colette Holter van VVD, Jerzy Soetekouw directeur van Humanitas, Marjolijn Veenstra van PvdD en Kees Hendriksen van de ChristenUnie te gast. Zij praten met elkaar over het onderwijs in Almere.

De minister van Onderwijs is onlangs in Almere geweest om te praten over het lerarentekort. “Ik denk dat het goed is dat er weer aandacht is voor Almere”, zegt Holter. Ze hoopt op extra aandacht vanuit het nieuwe kabinet om de problemen in het onderwijs aan te pakken.

Opleiding aantrekkelijker maken

Een oplossing die ter sprake komt in de uitzending, is het aantrekkelijker maken van de lerarenopleiding voor studenten. Kasbergen denkt dat als de opleiding populairder wordt, dat er wellicht over vier jaar geen tekort meer is. “Ik denk dat als de opleiding meer wordt gepromoot en onder de aandacht wordt gebracht, dat er best wel wat meer studenten die keuze zullen maken”, zegt Veenstra.

VMBO scholen

Soetekouw vertelt dat veel leerkrachten aan ‘cherry picking’ doen. Ze willen bij scholen werken die een goede werkplek bieden. “Scholen die een wat slechtere reputatie hebben, lijden daaronder. Het lerarentekort op VMBO-scholen is daarom nog nijpender”, zegt Soetekouw.

Schoolgebouwen

Volgens Holter moet vanuit de gemeente ook meer gedaan worden aan de schoolgebouwen: “Het ene gebouw is aantrekkelijker om in te werken, dan het andere gebouw. Daar zit ook ongelijkheid in. Zorg dat die gebouwen veel gelijkwaardiger worden. Juffen en meesters werken misschien veel fijner in een nieuw gebouw met een groen schoolplein, dan een gebouw wat al heel oud is of een lekkend dak heeft.”

Via de onderstaande video kun je de hele uitzending terugkijken.

 

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Coalitie klapt op jeugdzorg: ChristenUnie uit coalitie na emotioneel afscheid wethouder Bosch

De ChristenUnie is uit het college van burgemeester en wethouders van Almere gestapt. Wethouder Roelie Bosch van Jeugd en gezin, Onderwijs, Welzijn en Leefbaarheid heeft haar functie neergeleged vanwege een verschil van inzicht. Voor haar partij de ChristenUnie de reden om uit het college te stappen. Bosch gaf in een emotionele verklaring aan dat ze geen steun bij de coalitie heeft voor haar plannen om te bezuinigen op de jeugdzorg. […]

today26 januari 2024 5


0%