Nieuws

Burgemeester: ‘Verdere evaluatie cameratoezicht niet nodig’

today5 juni 2024 4

Achtergrond
share close

Op zeven plekken in de stad is op dit moment tijdelijk cameratoezicht om de veiligheid in de gaten te houden. Dit is volgens burgemeester Hein van der Loo nodig, vanwege het toenemende aantal incidenten met excessief geweld rondom woningen en bedrijfspanden.

Daarin is Almere volgens de burgemeester niet uniek. “Het gaat om een landelijk fenomeen”, schrijft hij in een brief aan raadslid Hassan Buyatui van DENK. De partij vraagt of de burgemeester op de huidige manier met cameratoezicht in de stad wil doorgaan en of dit structureel bekostigd kan blijven worden.

Omdat er veel veiligheidsrisico’s zijn, is het budget voor cameratoezicht dit jaar met 100.000 euro overschreden. De overschrijding kan zich verder uitbreiden, schrijft de burgemeester in zijn beantwoording. Hij geeft aan dat dit ervan af hangt hoe de situatie zich ontwikkeld. De gemeente onderzoekt of deze kosten kunnen worden opgevangen binnen de budgetten die er al zijn.

‘Vrijheid en vertrouwen nodig’

De burgemeester schrijft dat hij vrijheid en vertrouwen nodig heeft om in te kunnen spelen op situaties rond de veiligheid van Almeerders. Hij zegt elke unieke situatie zorgvuldig te beoordelen. In sommige gevallen besluit Van der Loo andere maatregelen te nemen dan het cameratoezicht. “Voorbeelden hiervan zijn het opleggen van gebiedsverboden of de tijdelijke sluiting van woningen en bedrijfspanden.”

De burgemeester benadrukt dat er voor het inzetten van cameratoezicht altijd een ‘uitgebreide en afgewogen’ procedure plaatsvindt. Het lijkt hem niet mogelijk en ook niet nodig om de maatregelen verder te evalueren.

“Wel wordt het cameratoezicht in  brede zin in onze gemeente op dit moment geëvalueerd”, voegt de Van der Loo toe. Dit gaat over permanent cameratoezicht in de centrumgebieden. Er wordt daarnaast gekeken naar de betaalbaarheid van het tijdelijk cameratoezicht in Almere. De burgemeester hoopt de resultaten voor de zomer te kunnen terugkoppelen.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Dertien bestuurders onder invloed en twee rijbewijzen ingevorderd tijdens alcoholcontrole in Buiten

Tijdens een alcoholcontrole in Almere Buiten bleken zaterdag dertien bestuurders meer alcohol te hebben gedronken dan toegestaan. Van twee bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. In totaal heeft de politie bij 1700 bestuurders een ademtest afgenomen. De politie heeft de alcoholcontrole uitgevoerd op de Tussenring in Almere Buiten. Ook is er een persoon aangehouden en zijn er meerdere meldingen over de rijvaardigheid van bestuurders doorgegeven aan het CBR. De controle werd […]

today5 juni 2024 3


0%