Nieuws

Bronzen slavernijmonument met QR-codes krijgt vorm

today19 juni 2023 30

Achtergrond
share close

Het toekomstige Almeerse slavernijmonument krijgt steeds meer vorm. In een werkplaats in Limburg zijn verschillende onderdelen van het monument gegoten in brons. Later worden deze onderdelen in elkaar gezet tot één geheel.

De Almeerse kunstenaar Patrick Mezas heeft het monument ontworpen. Hij maakt een drie meter hoog beeld, waarin slaventaferelen en ‘de weelde van Nederland’ te zien zullen zijn. De insteek is dat iedereen in Almere zich ervan bewust wordt dat de slavernij honderden jaren heeft geduurd. Ook moet duidelijk worden dat Nederland in die slavernij een actieve rol heeft gespeeld, zegt Mezas.

Op het kunstwerk komen meerdere QR-codes te staan. Door die te scannen, kunnen bezoekers meer informatie krijgen over de slavernij. Het Comité 30 juni/1 juli wil sinds 2018 een slavernijmonument in Almere. In dat jaar organiseerde het comité de eerste Keti Koti-herdenking in de stad. Keti Koti is het herdenken van de afschaffing van de slavernij.

In 2021 stemde de Almeerse gemeenteraad nog tegen de komst van het monument. Na vijf jaar in gesprek te zijn, wordt het beeld op 30 juni onthuld in het Mandelapark in Almere.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Hittedrama blijft uit voor succesvolle Yanmar City Run

Onder ideale weersomstandigheden is de 12e editie van de Yanmar City Run succesvol verlopen. Vooraf had de organisatie het parcours wegens de voorspelde hitte ingekort. Gelukkig viel het mee. Dankzij de bewolking en een aangename wind was het voor de ruim 2200 lopers goed te doen. Sophie Appeldoorn namens de organisatie: “Het is uitstekend gegaan. Het is zonder incidenten verlopen. Er zijn geen negatieve punten te noemen. Wel was het […]

today19 juni 2023 46


0%