Nieuws

Bomenexpert gemeente Almere: “Geen zorgen om massale bomenkap”

today28 april 2023 106

Achtergrond
share close

 

In Almere staan bijna 100.000 bomen en die bomen moeten ook veilig blijven staan. Elk jaar wordt daarom een deel van Almere gecontroleerd op de staat van de bomen. Dat wordt gedaan door een externe boominspecteur die elke boom in de stad controleert.

Annely Lekatompessy is zo’n bomeninspecteur. Dit jaar kijkt ze alle bomen stuk voor stuk na in de Filmwijk. “Met een prikstok kijken we onder de boom of de wortels wel goed groeien.

Met de hamer kloppen we op de stam om te horen of er geen holte of rot is” , zegt Lekatompessy die vertelt dat aan een boom niet altijd te zien is of hij ziek is. “In dat geval adviseren wij om nader onderzoek te doen. Dat wordt er gegraven rondom de boom of er wordt een trekproef gedaan.”

 

Geen zorgen om massale kap

Volgens boomadviseur van de gemeente Almere, Erik Fidder, hoeven Almeerders zich geen zorgen maken om massale bomenkap. Volgens hem wordt er niet zomaar gekapt en wordt een boom altijd twee keer gecontroleerd. “Dan weten we zeker dat een boom niet zomaar vervangen hoeft te worden.”

Maar bomen die wel gekapt worden, worden toch niet altijd vervangen.
“In het verleden hebben we weleens bomen op kabels en leidingen gepland. Dat is niet wenselijk. Dan gaan we kijken of we op een andere plek een nieuwe boom kunnen terug planten.”

En van die omgekapte bomen gaat volgens Fidder niet alles naar de biomassa centrale. Maar wordt er zoveel mogelijk in de stad hergebruikt. “Van de stammen maken we bijvoorbeeld boompalen. Zodat we nieuwe jonge bomen kunnen verankeren. We hebben ook weleens een pergola gemaakt. We proberen zoveel mogelijk in de stad te verwerken”, zegt Fidder.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

‘Verlies Floriade binnen verwachtingen, geen grote tegenvaller meer’

Het verlies dat de gemeente Almere lijdt op de Floriade blijft steken op een bedrag net boven de 100 miljoen. Dat is de boodschap van het Almeerse college van burgemeester en wethouders. Het precieze getal is 103,3 miljoen euro. De gemeente brengt het cijfer naar buiten nu de Floriade BV het jaarverslag over 2022 af heeft. De boodschap is dat er weliswaar een paar kleine tegenvallers zijn, maar dat er […]

today26 april 2023 77


0%