Nieuws

Bewoners De Marken in Haven voelen zich onveilig door oud gebouw in hun buurt

today26 september 2023 7

Achtergrond
share close

Een aantal bewoners van De Marken in Almere Haven voelt zich onveilig door de staat van het voormalige NCCW-gebouw in hun wijk. Het pand aan de Markenlaan staat al jaren leeg en trekt onder meer daklozen en verslaafden aan die af en toe brandjes stichten. Vrijwel alle ruiten en deuren zijn kapot. De gevels zijn beschadigd en zitten vol met graffiti.

De onveilige situatie in en rond het gebouw kwam eerder aan licht nadat de politieke partij AP/ OPA vragen daarover had gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Uit de beantwoording blijkt dat er asbest in het gebouw zit. Een aantal fracties in de gemeenteraad vreest een milieuramp als daar een grote brand uitbreekt.


NCCW is een bedrijf dat zich bezighoudt met automatiseringssystemen voor woningcorporaties. De onderneming zit nu aan de Camerastraat in Almere. De eigenaar van het leegstaande pand is woningcorporatie De Alliantie.


Rob Barends woont tegenover het gebouw. Hij zegt zich zorgen te maken. “Eigenlijk wel ja, omdat er twee keer al brand is ontstaan en je weet nooit hoe zich dat verder ontwikkelt.” Zijn buurman Jacques Roosendaal heeft kritiek op de manier waarop de hekken om het pand zijn geplaatst. “Die worden door de jeugd opzijgeschoven. En aan de achterkant is ook een hek geplaatst maar daar hebben ze grote gaten in geknipt. Dus je kunt gewoon via de achterkant naar binnen.”

‘Dooie plek in de buurt’
Enkele tientallen meters verderop woont Paul Vreke. Zijn vrees is dat de gemeente en de eigenaar van het pand niks doen. “Ik maak me inderdaad zorgen. Het pand staat al tien jaar leeg. Er zit geen zichtbare ontwikkeling in. Het is een dooie plek aan het worden in de entree van mijn buurt.”

Volgens wethouder Roelie Bosch heeft woningcorporatie De Alliantie, de eigenaar van het pand, op 8 september te horen gekregen dat er onder meer een beter hek rond het gebouw geplaatst moet worden. Vanwege de brandjes moet De Alliantie ook het asbest uit het pand laten halen.

Vreke zegt de gemeente te hebben benaderd nadat er voor de tweede keer brand was gesticht. Hij wees op het ontbreken van een veilige situatie. Verder vroeg hij of de gemeente De Alliantie kon aanspreken op de verantwoordelijkheid die de corporatie heeft. “Ik denk dat de eigenaar zou moeten beginnen met verwijderen van het asbest.” Het zou volgens hem verder goed zijn als de eigenaar ondertussen een plan maakt voor de plek van het oude gebouw.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Twee moskeeën vormen samen Moskeegenootschap Almere

De twee Almeerse moskeeën Omar ibn Al Khattab in Buiten en Abou Bakr Assadik in Stad hebben samen een nieuw kerkgenootschap opgericht onder de naam Moskeegenootschap Almere (MGA). De voornaamste reden voor de samenwerking is dat beide moskeeën een nieuwe islamitische begraafplaats in Almere willen realiseren. “We communiceerden eigenlijk al met elkaar, maar het proces om één genootschap te vormen is versneld doordat we beide een islamitische begraafplaats in Almere […]

today26 september 2023 6


0%