Nieuws

Bevrijdingsfestivals komen geld tekort, Almere vraagt Rutte om hulp

today14 december 2023 6

Achtergrond
share close

De gemeente Almere wil dat demissionair premier Mark Rutte geld vrijmaakt voor de bevrijdingsfestivals. Dat vragen ze hem in een brief op initiatief van de gemeente Roermond die ze ondertekenen. De festivalorganisaties van de gemeenten zitten sinds de coronacrisis in de financiële problemen en hopen door de brief op een steuntje in de rug.

In de brief wordt om één miljoen euro euro gevraagd voor de bevrijdingsfestivals. Dat geld dat wordt vrijgemaakt moet dan in een garantiefonds komen. Daardoor is er garantie dat het ingelegde geld ook weer terugkomt bij de inleggers. De Tweede Kamer steunde eerder een voorstel om het fonds er voor het eind van het jaar te laten komen.

Financiële problemen

Dit jaar trokken de festivals al aan de bel bij de demissionaire minister-president. De meeste van de veertien gratis bevrijdingsfestivals hebben te maken met tekorten. Ook hebben enkele organisaties door het slechte weer dit jaar verlies gedraaid.

Gemeenten en provincies financieren de festivals deels, maar de steun van de overheid is belangrijk om de toekomst ervan te waarborgen, aldus de stichtingen. De evenementen staan op ‘omvallen’ zeggen ze. Zo zijn reserves uitgeput en de kosten flink gestegen.

Verzekeren

Het benodigde geld wordt gebruikt om de festivals te verzekeren tegen slecht weer. In de brief wordt ook gevraagd om te kijken hoe de evenementen ook in de toekomst veilig gesteld kunnen worden.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Vier Almeerse tieners gepakt voor overval op juwelier

Vier jonge Almeerders zijn woensdag aangehouden na een overval op een juwelier in Bilthoven. De politie zegt dat de overvallers meerdere vitrines in hebben geslagen. Ze gingen er met een nog onbekende buit vandoor. Dankzij tips van getuigen werden de vier snel aangehouden. Het gaat om een jongen van 15 jaar, twee 16 jarigen en een 18-jarige. De politie heeft de buit ook teruggevonden, maar het is niet duidelijk of alle gestolen voorwerpen nu terug zijn.

today14 december 2023 6


0%