Nieuws

Asielzoekers in hongerstaking tegen uitzichtloze situatie, gemeente stuurt brandbrief

today11 juli 2023 21

Achtergrond
share close

Elf asielzoekers die verblijven in de voormalige brandweerkazerne in Almere Stad zijn vorige week een aantal dagen in hongerstaking gegaan. Dat meldt de gemeente maandag. De asielzoekers deden dat als protest tegen hun huidige situatie. Met name het lange wachten zonder informatie over hun asielprocedure zijn ze zat. Eerder hebben ze daar al op andere manieren aandacht voor gevraagd.

De voormalige brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant is sinds de zomer van 2022 in gebruik als noodopvang. Dit om de enorme druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De locatie biedt plek aan 180 mensen.

Uitzichtloze situatie
Veel van de asielzoekers in de kazerne verblijven inmiddels al een jaar in de noodopvang en merken totaal geen voortgang in hun asielproces. Ze weten niet waar ze aan toe zijn en hebben geen idee binnen welke termijn ze duidelijkheid kunnen verwachten.

Nadat de asielzoekers vorige week in hongerstaking zijn gegaan, zijn burgemeester Hein van der Loo en wethouder Froukje de Jonge op bezoek geweest. Zij tonen zich bezorgd over de uitzichtloze situatie. Omdat signaal kracht bij te zetten is een brandbrief gestuurd aan demissionair staatssecretaris Eric van der Burg.

“Wij vinden dat de bewoners van de Almeerse noodopvang – evenals asielzoekers in andere opvanglocaties – een eerlijke, transparante en zo kort mogelijke behandelprocedure verdienen”, zo is de boodschap die wordt geuit. De omstandigheden van de asielzoekers worden omschreven als zorgelijk en uitzichtloos .

‘Asielketen onwaardig’
Geconstateerd wordt dat de IND over onvoldoende capaciteit beschikt om asielzoekers te voorzien van een snellere procedure en heldere communicatie. Met als gevolg dat de boel stagneert. “Daardoor verkeren zij in een uitzichtloze situatie; onze asielketen onwaardig.”

De gemeente noemt de huidige gang van zaken maatschappelijk onverantwoord, aangezien schaarse opvangplekken onnodig lang bezet worden houden. “De hongerstakingen in de Almeerse noodopvang zijn een alarmerend signaal, dat vraagt om uw directe interventie”, zo besluiten de burgemeester en wethouder hun brief.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Tussenstand: deze straten doen mee aan ‘De Leukste Straat verkiezing’

31 straten, zoveel doen er inmiddels mee aan Easy FM's 'De leukste straat verkiezing'. We gaan vandaag de laatste inschrijvings-week in, dus een mooi moment voor een tussenstand. Even een reminder, de hoofdprijs bestaat uit: Een volledig verzorgde burendag met XXL spellen van 999 Games, een Springkussen, koffie van Kooistra & Ter Borgh, eten verzorgd door Sligro en ijs van MINT. Entertainment door Easy FM én een verrassingsoptreden van een […]

today10 juli 2023 173


0%