Nieuws

Arriva wil Almeerse spoorlijnen beheren en stapt naar de toezichthouder

today27 september 2023 12

Achtergrond
share close

Arriva wil vanaf 2026 een aantal spoorlijnen van de NS in Almere overnemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de vervoersmaatschappij na berichtgeving in de Volkskrant. De vervoerder probeert dat via toezichthouder Autoriteit Consument & Markt voor elkaar te krijgen.

Het gaat om de trajecten Almere-Utrecht en Almere-Amsterdam. Daarbij wil Arriva volgend jaar ‘s avonds twee treinen per uur laten rijden tussen Lelystad en Zwolle. In de nieuwe plannen van de NS is dat nog maar één trein per uur. Iets waar de gemeente Almereprovincie Flevoland en reizigersorganisatie Rover het al niet mee eens waren.

Arriva wil naast de lijnen in Almere ook het traject Lelystad-Zwolle en Lelystad-Den Haag overnemen. Verder wil de treinvervoerder landelijk 24 stoptreinen en 2 intercity’s overnemen. Of ze dat ook voor elkaar krijgt, is nog maar de vraag. De NS mag van de overheid al jaren de spoorlijnen exploiteren op het hoofdnet. Dat zou volgens het demissionaire kabinet ook weer het geval moeten zijn voor de periode tussen 2025 en 2033.

Arriva verzet zich onder meer via de rechter al langer tegen de monopoliepositie van de NS, tot nu toe zonder succes. Daarom stapt ze naar de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt, die daar verandering in moet brengen, hoopt de vervoerder.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Almeers slachtoffer toeslagenaffaire op lijst van partij Omtzigt

Faith Bruyning uit Almere staat op de achttiende plek van de kandidatenlijst voor de partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze maakt daarmee grote kans om in de Tweede Kamer te komen. NSC is opgericht door oud-CDA’er Pieter Omtzigt. Bruyning is slachtoffer van de toeslagenaffaire, de kwestie die mede door Omtzigt op de kaart is gezet. De Almeerse heeft het onrecht dat haar en vele andere is aangedaan niet onder stoelen of banken […]

today27 september 2023 7


0%