Nieuws

Almere vindt Hein van der Loo benaderbaar: burgervader en buurman

today20 juli 2023 34

Achtergrond
share close

Burgemeester Hein van der Loo van Almere is een verbinder. Hij is benaderbaar, betrokken, vriendelijk, zichtbaar in de stad en staat open voor gesprek. Dat zeggen vrijwel alle fractievoorzitters in de gemeenteraad. Volgens hen is Van der Loo de burgervader die Almere nodig heeft. Toch uiten sommige fractievoorzitters ook wel wat kritiek.

Van der Loo is begin maart geïnstalleerd als opvolger van oud-waarnemend burgemeester Ank Bijleveld, die inviel omdat oud-burgemeester Franc Weerwind minister voor Rechtsbescherming werd.

Hij is nu bijna vijf maanden aan het werk als burgemeester van Almere. In die periode is hij ruim zeventig keer op bezoek geweest bij inwoners, ondernemers en organisaties in de stad. Dat wordt zeer gewaardeerd door de gemeenteraad.

Coalitie en oppositie tevreden over burgemeester
Vijftien van de zestijn fracties in de gemeenteraad van Almere zijn zeer te spreken over Van der Loo. Alleen de PVV vindt het nog te vroeg om te oordelen. Hieronder een paar reacties.

Hans van Dijk (CU): “De ChristenUnie is enorm blij met onze nieuwe burgemeester. Ik denk dat deze eerste maanden hebben laten zien dat hij een echte burgervader is die zeer begaan is met Almere als stad en haar inwoners.”

Brent Hadderingh (FvD): “We hebben gezien hoe hij zichzelf volledig heeft ondergedompeld in de stad de afgelopen tijd, en dat kunnen we alléén maar prijzen. Ook zien we dat hij zeer benaderbaar is en altijd open staat voor gesprek. Wij denken dat hij zich zo ontwikkelt als een verbindende factor, die deze stad en de raad nodig heeft.”

Hans Everhard (SP): “Ik vind de burgemeester prima functioneren. Ik vind dat hij de vergaderingen goed leidt. Hij is vrolijk en hij is erg toegankelijk. Dus ik ben blij met hem.”

Marc van Rooij (50PLUS): “Wij zijn heel tevreden met de burgemeester. Wij hebben een goed gevoel bij hem en krijgen een goede feedback van de vragen die wij gesteld hebben en de debatten die wij hebben. Ja, het is een frisse wind door dit huis.”

Meke Smeulders (D66): “We zijn erg positief. De burgemeester laat zich zien in de stad. En wat ik heel positief vind, is dat hij ook bewoners opzoekt op het moment dat ze boos zijn over een beslissing van de gemeente.”

Ruud de Jonge (PvdA): “We hebben weer een burgervader. Hij doet het hartstikke goed. Wij zijn blij met hem.”

“Ik ben daar heel dankbaar voor”
Zelf zegt Van der Loo het naar zijn zin te hebben in Almere. Hij wil alles op alles zetten om de positieve verhoudingen met raadsleden te behouden. “Onze fractievoorzitters zijn voor mij vertegenwoordigers van de inwoners van Almere. En als deze mensen dit zeggen, dan doet me dat heel veel. En ben ik daar heel dankbaar voor. Tegelijkertijd vind ik dat de lat hiermee hoog ligt, want wij moeten het zo houden.”

Kritiek
Naast de positieve reacties is er ook kritiek. GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn bijvoorbeeld niet blij met de uitspraken van de burgemeester over de IJmeerverbinding. Van der Loo zei onlangs dat bij de IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam ook een autoweg zou moeten komen.

Marjolijn Veenstra van Partij voor de Dieren: “Zijn gedane uitspraken over dat de IJmeerverbinding ook een autoweg zou moeten worden, deed onze wenkbrauwen wel even fronsen.”

Jaap Steenkamer van GroenLinks: “Hij heeft bij de bespreking over Pampus en de ontsluiting daarvan gezegd dat hij graag een IJmeerweg daar zou willen zien. Dat is niet het standpunt van de raad en ook niet van GroenLinks. Dus daar zijn we kritisch op.”

Toch blijft Van der Loo vasthouden aan zijn standpunt. Volgens hem is Almere van plan om een groot stadsdeel te ontwikkelen op Pampus. En daar hoort een goede ontsluiting bij. “Je moet op verschillende manieren je kunnen verplaatsen. Dat wil zeggen de fiets, het openbaar vervoer en vergeet de auto niet. Dat is inderdaad wat ik zeg. En dat zeg ik met name richting Flevoland. Want in Amsterdam is het veel te druk met de auto’s. Maar in onze polder zullen we echt die auto moeten blijven gebruiken.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Parallelbaan A6 vanaf donderdagavond dicht wegens werkzaamheden

Tussen donderdag 20 en vrijdag 28 juli worden er in vier avonden en nachten werkzaamheden uitgevoerd aan de parallelbaan van de A6 tussen Almere-Buiten en Almere Oostvaarders. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 15 minuten. Van 20 op 21 juli en van 26 op 27 juli is de parallelbaan A6 richting Lelystad dicht van Almere Buiten tot Almere-Oostvaarders. De werkzaamheden starten om 22.00 uur en […]

today20 juli 2023 47


0%