Nieuws

Almere sluit jaar af met een tekort van 47 miljoen euro

today25 januari 2024 7

Achtergrond
share close

De gemeente Almere verwacht 2023 af te sluiten met een tekort van 47 miljoen euro. Dat is zes miljoen euro minder dan verwacht. Dat blijkt uit de vierde kwartaalrapportage, waarin de gemeente ook een inschatting maakt over het gehele jaar. Almere hoopt een deel van de tekorten goed te maken met bezuinigingen op jeugdzorg.

De gemeente loopt nu vanaf 2028 aan tegen een structureel tekort van 9 miljoen per jaar. De begroting is jaarlijks zo’n 1,2 miljard euro. Naast het tekort ziet Almere haar spaarpot in rook opgaan.

Kostenposten

Een grote kostenpost is de overgang naar een nieuwe ICT leverancier, die de gemeente tot en met 2027 18 miljoen euro extra kost. In totaal kost de ICT-vernieuwing meer dan 33 miljoen euro.

Ook is woningbouw een groot thema. De gemeente verwacht in plaats van 1.700 woningen, maar 1.400 woningen te realiseren per jaar. Dit zorgt ervoor dat het gemeentefonds minder geld oplevert. En dat terwijl de gemeente vorig jaar nog afspraken maakte met het Rijk om snel meer woningen te bouwen.

Nadeel van 10 miljoen

Verder is het gemeentefonds bijgesteld omdat Almere verwachtte meer huishoudens met een laag inkomen te hebben. Die inschatting bleek niet helemaal juist; meer dan 900 huishoudens met een laag inkomen minder. Deze bijstelling en een nieuw verdeelmodel zorgen voor een structureel nadeel van 10 miljoen euro.

Gemeenten krijgen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten bepalen zelf waar ze dit geld aan besteden. Zij moeten dit wel uitleggen aan de gemeenteraad. Een deel van dat bedrag is bedoeld om armere inwoners te ondersteunen.

Om de tekorten op te vangen en niet structureel teveel geld uit te geven, gaat de gemeente bezuinigingen doorvoeren. Van de in totaal 28 miljoen euro bezuiniging, komt meer dan 23 miljoen uit jeugdhulp.

Spaardoel

In 2022 had de gemeente zo’n 60 miljoen euro in de spaarpot. Dankzij de meevallers van toen kon de spaarpot volgens wethouder Lindenbergh naar 150 miljoen euro doorgroeien in 2026 als de gemeente geen extra geld uitgeeft.

Nu blijkt uit de prognose dat dit doel bij lange na niet gehaald gaat worden. Sterker nog; de gemeente verwacht per 2027 ongeveer 50 miljoen euro in de min te staan.

Promotie City kostte geld

In de rapportage wordt ook duidelijk wat de promotie van Almere City FC de gemeente gekost heeft: 167.000 euro. Zo kostte de huldiging 85.000 euro en moest de stad ook investeren in infrastructuur voor hulpdiensten.

De kwartaalrapportage wordt donderdagavond besproken in de raad in Almere.

 

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Taakstraf voor man die zwaar vuurwerk afstak bij huis in Buiten

Een 20-jarige Drontenaar heeft een taakstraf van 60 uur gekregen voor het afsteken van een vuurpijl bij een woning aan de Pontianakstraat in Almere Buiten. Door de knal raakten op 2 november vorig jaar een deur en een ruit beschadigd. Omdat bij de woning ook een plastic fles met brandbare vloeistof werd gevonden, vond het Openbaar Ministerie dat de Drontenaar geprobeerd had om een explosie te veroorzaken. Om die reden […]

today24 januari 2024 5


0%