Nieuws

Almeerse Erica en Maurice sporen vermiste katten op: ‘We weten hoe het is’

today29 april 2024

Achtergrond
share close

Sinds een jaar rijden de Almeerse Erica en Maurice als Cat Search & Rescue door de stad om zwervende en vermiste katten van de straat te halen, en bieden ze hulp aan Almeerders die een kat kwijt zijn of hebben gevonden.

Het stel deelt de liefde voor katten en heeft zelf zeven katten in huis. “Toen er vorig jaar één vermist raakte, hadden we geen idee wat we moesten doen”, vertelt Maurice. “Je eerste reflex is dat je er achteraan wil, maar dat moet je juist niet doen.”

Behoefte aan hulp

De twee hadden graag geweten hoe je omgaat met een weggelopen kat, maar daar was volgens hen weinig informatie over te vinden. Toen het dier eenmaal terecht was, ontstond het idee om andere baasjes tips en informatie te geven als ze met hun handen in het haar zitten. “Wij hadden zelf behoefte aan hulp. Nu willen we iets doen waarbij wij die hulp aan anderen kunnen bieden.”

Erica en Maurice werken allebei fulltime, maar de avonduren en de weekenden zijn gevuld met het zoeken naar katten. “We houden Facebook heel strak in de gaten, en mensen melden zich ook steeds vaker rechtstreeks bij ons.” Als het om een ‘urgente’ vermissing gaat, komt het stel zelf ook in actie. “Het is een urgente vermissing als het om een binnenkat, een oude kat gaat, of een kat bijvoorbeeld die afhankelijk is van medicatie. Dan flyeren en zoeken we mee”, legt Erica uit.

De Cat Search & Rescue bus vol met benodigdheden
Vrijwillig

Die hulp bieden ze volledig vrijwillig. Sterker nog, ze betalen alle benodigde attributen uit eigen zak. “We hebben geïnvesteerd in een eigen vangkooi, een chipreader, en sinds een paar maanden ook een eigen bus om alle spullen en katten in te vervoeren.”

“Idealiter zouden we dit fulltime doen”, zegt Maurice. “We willen het concept dan ook veel groter laten groeien.” Het stel voelt zich vaak machteloos: “In het hele land raken katten vermist. Dan zijn we hier aan het helpen, maar in Maastricht kunnen we niks doen.” Daarom willen de twee door het hele land vrijwilligers koppelen aan Cat Search & Rescue. “Vrijwilligers zoals wij, met dezelfde inzet.”

Veelgemaakte fouten

“Die vrijwilligers zijn er wel”, vult Erica aan, “Maar we weten het niet van elkaar.” Door een netwerk op te zetten, moet het volgens Erica en Maurice overal makkelijker worden om wanhopige baasjes te helpen met het vinden van hun geliefde huisdier.

“Wat vaak gebeurt is dat mensen de kat gaan proberen op te pakken”, legt Erica uit. “Roepen werkt vaak ook niet, want de kat hoort de paniek in je stem. Daar jaag je ze alleen maar mee op.” Door baasjes te attenderen op dit soort veelgemaakte fouten, hopen de twee dat er een stuk minder katten vermist raken en uiteindelijk gaan zwerven.

Written by: arno

Rate it

Vorig bericht

Nieuws

Bouw campusgebouw Windesheim Almere jaar uitgesteld

De start van de bouw van het nieuwe campusgebouw van Windesheim in Almere is met zeker een jaar uitgesteld. Dit voorjaar zou gestart worden met de bouw, maar volgens de hogeschool waren de vergunningsprocedures ingewikkelder dan gedacht en de plannen uit het voorlopig ontwerp moesten worden bijgesteld door de gestegen prijzen en onzekerheden in de bouwsector. Groei aantal studenten Volgens Windesheim heeft de school het tien verdiepingen tellende nieuwe hoofdgebouw […]

today29 april 2024


0%